OBRATITE PAŽNJU
ZABORAVITE NA SRPSKE, OVAKO SE PRAVE HOLANDSKI BOŽIĆNI UŠTIPCI: Ima ih na SVAKOM ĆOŠKU, a evo NA ŠTA PODSEĆAJU
Tradicionalno se posipaju šećerom u prahu, ali popularne su i varijante u kojima se ovi uštipci pune iseckanim ili rendanim jabukama, kandiranim voćem ili suvim grožđem. A evo i recepta
U području Severne Evrope tokom zimskih praznika na trpezi se često mogu videti takozvani oliebollen, reč je o testu koje podseća na naše uštipke ili fritule. Ovo su tradicionalni belgijski i holandski uštipci, koji se često nazivaju i pretečom krofni, a veruje se da se još od srednjeg veka u velikim količinama jedu tokom zimskih praznika.
Navodno, ovaj običaj potiče od činjenice da je bilo uobičajeno postiti do Božića, a kada bi se post završio usledilo bi veliko slavlje sa zasitnom, a jeftinom hranom kakve su bile razne vrste testa - pogače, pogačice i upravo oliebollen. Takođe, pamti se praksa u kojoj su siromasi išli od vrata do vrata proseći nešto za jelo, a davalo su im se upravo ovi uštipci jer ih je bilo lako napraviti, a ipak su bili ukusni.
Ovi uštipci se i dan danas rado prave u Belgiji i Holandiji, a zimi se mogu kupiti na svakom ćošku na nekim od novogdišnjih marketa i na uličnim štandovima. Testo se pravi od brašna, jaja, mleka, kvasca i praška za pecivo, te se prži u dubokom ulju, baš kao što je to slučaj sa našim uštipcima.
Tradicionalno se posipaju šećerom u prahu, ali popularne su i varijante u kojima se ovi uštipci pune iseckanim ili rendanim jabukama, kandiranim voćem ili suvim grožđem. A evo i recepta.
Potrebni sastojci:
200 ml mleka
7 g suvog kvasca (jedna kesica)
300 g brašna
1 jaje
prtohvat soli
1 jabuka
suvo grožđe po ukusu
ulje
šećer u prahu
Priprema:
Kvasac sipajte u mlako mleko, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. U velikoj činiji sipajte prosejano brašno i so, potom dodajte kvasac sa mlekom i jaje i sve zajedno umesite u glatku smesu. Dodajte izrendanu jabuku, te po želji i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u toplu vodu ili rum. Činiju sa testom ostavite pokrivenu na toplom najmanje sat vremena kako bi testo naraslo.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje, a potom pažljivo oblikujte kuglice od testa i ubacujte ih u vruće ulje. Pržite kuglice do zlatnosmeđe boje na srednjoj temperaturi oko osam minuta. Ostavite ih da se ocede od viška amsnoće na papirnim ubrusima. Služite ih vruće i posute prah šećerom.
(Espreso)