posno
OVO JELO DOLAZI IZ GRČKIH PRAVOSLAVNIH MANASTIRA, A MONASI GA OBOŽAVAJU: Ovako LAKU pripremu nigde niste videli
Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!
Morate znati da izvorni recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira i idealan je kao glavno jelo u vreme posta.
Uz ovo možete da dodate svoju omiljenu salatu i možete sklopiti kompletan posni obrok, rućak ili večeru.
Neophodni sastojci za krompir na manastirski način:
- 1 kg krompira
- 150-200 ml dobrog maslinovog ulja
- 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
- 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
- 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
- origano, so, biber
Postupak pravljenja:
Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Кrompir ne sme da bude jedan preko drugog. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber.
Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti! Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite. Prijatno!
(Espreso/Svaka žena zna)