UKUSAN I ZDRAV
ČAJ OD IZGORELOG ŠEĆERA JE BIO STARI LEK ZA KAŠALJ: Ovako su ga spremale NAŠE BAKE, važno je da ga PIJETE TOPLOG
Važno je znati spremiti
Ovo je vreme prehlada i virusa. Svi kašlju i šmrcaju, pogotovo deca. Kada uđete u apoteku sa polica vas vrebaju nebrojeni sirupi protiv kašlja koji nisu nimalo jeftini. Koliko su učinkoviti najbolje vi znate. Mi vam u nastavku donosimo recept za čaj od karamelizovanog šećera, ili u narodu poznatom kao "izgoreni šećer", koji će vas osvojiti.
Sastojci
3 kašičice šećera
2 dl mleka
5 g maslaca
Način pripreme
U manju šerpu ili džezvu sipati šećer i staviti na umereno jaku vatru da se karamelizuje. Pazite da vam karamel ne zagori. Preko otopljenog karamela sipajte mleko. Karamel će se kristalizovati i stvrdnuti. Ostavite na vatri i uz mešanje sačekate da šerbet provri. Kada se karamel istopio u mleku dodati maslac, promešati i sipati u šolju da se malo ohladi. Piti toplo.
(Espreso)