za ručak
SVI PRAVITE JEDNU GREŠKU KADA KUVATE GRAŠAK: 1 sastojak je NEOPHODAN, jer mu DAJE POSEBAN UKUS
Čim se uželite nečeg na kašiku domaćicama na pamet padne grašak
Znamo da je grašak jelo koje se kod nas redovno sprema.
Čim se uželite nečeg na kašiku domaćicama na pamet padne grašak.
Nema ništa lepše od čorbastog jela.
Možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način. Prvo izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim šargarepu i na kraju dodate grašak kuvate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate.
Probajte ga na drugačiji način.
U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.
Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera, tako ćete dobiti pravi specijalitet. Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu beli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi.
Takođe, izbegavate i loše posledice uprženog luka i zaprške na stomak i ceo sistem za varenje. Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.
(Espreso/Najžena)