zapamtite to
BAKA OTKRILA RECEPT KAKO SE PRAVILNO SPREMAJU PUNJENE PAPRIKE: Odmah IZBACITE ULJE, a evo šta RADI sa ZAPRŠKOM
Sa kolena na koleno se ovaj način pripreme prenosi
Punjene paprike su starinsko jelo na kojem su generacije odrasle.
Naše bake ih često spremaju, a njihov tajni recept morate da zapišete.
Sa kolena na koleno se ovaj način pripreme prenosi.
Paprika je svoj put do Srbije našla zajedno sa Turcima, koji su je doneli kod nas. Takođe, i naziv ovog povrća preuzeli smo od njih. Papriku koristimo kao začin, kao predjelo u salatama, i neretko kao glavno jelo. Ona u Srbiji ima široku primenu i teško da ćete naći kuću koja nema barem jednu vezu osušenih paprika, kao i teglicu mlevene paprike.
Tokom letnjih dana, sveža zelena paprika i sitan sir, poslastica je koju svako voli. U kombinaciji sa paradajzom i krastavcem ona čini ukusnu salatu koja je na trpezi celog leta. Ljubitelji pikantnih ukusa svoja čula zadovoljavaju ljutom papričicom koja često ide kao prilog uz pljeskavicu.
Spemanje zimnice gotovo je nemoguće zamisliti bez paprike. Paprika u turšiji, peglana parika i ajvar, gastronomski su specijaliteti kojima se svako domaćinstvo ponosi, i rado nudi svojim gostima.
Ima je u raznim oblicima i bojama. Može biti blago slatkog ukusa ili ljuta. Svojim izgledom ume da prevari, pa je kako kaže dečija pesma “fina, ali ljuta”. Srpskim domaćicama poznata je ljutina ovog povrća, kada im tokom spremanja ajvara “gore ruke”.
Njeno veličanstvo punjena paprika
Pored široke primene, kako u jelima, tako i u salatama, izdvaja se jedan specijalitet, nezaobilazan na slavskim trpezama i nedeljnim ručkovima- punjena paprika. Ovo jelo ima dugu tradiciju, i u svakoj kući baka je zadužena za njegovo spremanje. Glavni sastojak koji mu daje poseban ukus je ljubav sa kojom se sprema. Kada se okupi cela porodica tokom nedeljnog ručka, mirisi trpeze i topli zagrljaji daju posebnu čar svakoj hrani, a punjena paprika svojom dugovečnošću povezuje generacije.
Nesumnjivo će Vas spremanje ovog jela vratiti, barem u mislima, svom domu i detinjstvu. Kuvajte s ljubavlju i svako jelo će imati ukus doma. Dok pripremate punjene paprike, mislite na svoju porodicu i uživajte u spremanju, a ovo je recept jedne bake:
Potrebni sastojci
2 veće glavice crnog luka
500 g mlevenog svinjskog mesa
2 šolje pirinča
oko 30 suvih ili svežih paprika
1,5 kašika brašna
so, suvi začin, biber, mlevena paprika
svinjska mast
Priprema
Na masti dinstajte luk i šargarepu sa malo soli. Kada se luk i šararepa izdnstaju dodajte meso i upržite, zatim u to dodajte pirinač. Začinite solju, suvim začinom, mlevenom paprikom i biberom po ukusu, i fil za punjenje paprika je spreman.
Paprike punite kafenom kašikom, nemojte ih previše puniti jer će pirinač tokom kuvanja narasti, pa će Vam fil ispadati iz paprika. Ukoliko koristite sveže paprike, vrh odsecite i očistite ih od semenki. Kada završite sa punjenjem, paprike poređajte u dublju šerpu, nalijte vodom i kuvajte na ringli, na temperaturi srednje jačine. Vreme kuvanja je oko 40 minuta, ali svaka domaćica voli da se sama uveri da li je jelo skuvano. Kašičicom uzmite malo fila iz paprike, i proverite da li je pirinač skuvan. Kada se uverite da je jelo gotovo spremite zapršku.
Priprema zaprške
Otopite dve kašike masti u tiganju i sačekajte da se dobro ugreje, dodajte jednu i po kašiku brašna i dve kašičice mlevene paprike. Uz konstantno mešanje, upržite nekoliko sekundi i prelijte preko paprika koje se i dalje kuvaju.
Kada ih prelijete zaprškom, šerpu ubacite u rernu i paprike pecite dok sva voda ne ispari. Trik ove bake je da ih “dobro zapeče” za puniji i jači ukus. Prijatno!
(Espreso/NaissusInfo)