PREUKUSAN JE
PROVERENO NAJBOLJI RECEPT ZA SUTLIJAŠ: Voda će sama da vam krene na usta, OVAKAV još uvek NISTE PROBALI
Da li znate kako se pravi sutlijaš na tradicionalan način?
Za najbolji sutlijaš, recept nije veliki izazov čak ni za one koji nisu najiksusniji u kuhinji.
Dovoljna su vam dva ključna sastojka, malo umeća, truda i ljubavi.
Ako želite da napravite slatko zadovoljstvo na tradicionalan način, ali i eksperimentišete sa sastojcima i otkrivate nove ukuse, nastavite da čitate naš tekst!
Poznato je da se ovaj dezert pravi od pirinča i mleka, a da se za sladak ukus dodaje šećer. Zbog sastojaka i teksture, mnogi ga nazivaju i slatki pirinač i puding od pirinča.
Potiče iz Turske, ali se tradicionalno priprema i u Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i mnogim državama u svetu. Samo tri sastojka u pravim količinama bila su dovoljna za kreiranje preukusne poslastice koja je osvojila Balkan!
Kako biste napravili najbolji sutlijaš, recept treba da sadrži kvalitetne i proverene sastojke uz koje ćete kreirati kremastu strukturu po kojoj je ovaj dezert poznat. Za poslasticu se uglavnom bira pirinač kratkog zrna zbog većeg sadržaja skroba koji je zaslužan za kremastu teksturu sutlijaša.
Sastojci:
1 šolja pirinča kratkog zrna
4 čaše Moja Kravica mleko sa 3,5% mlečne masti
1 vanilin šećer
6 kašika šećera
voda
cimet i suvo grožđe po želji
malo soli
Priprema:
Pirinač očistite i operite pod mlazom vode.
Pirinač zatim sipajte u šerpu, nalijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi sa malo soli.
Tokom kuvanja važno je da mešate pirinač, kako ne bi zagoreo i zalepio se za šerpu, što može narušiti njegov ukus.
Kada voda provri, dodajte još malo vode, ali tako što ćete postepeno sipati i mešati pirinač.
Kada sva voda ispari, sipajte deo Moja Kravica mleka, šećer i vanilin šećer, pa zatim kada malo nabubri, dodajte i ostatak.
(Espreso)