Čvarci, Foto: RINA

SRPSKA KULINARSKA TRADICIJA

ČVARCI SU ZDRAVIJI OD ČIPSA, ALI AKO POŠTUJETE JEDNO PRAVILO: U suprotnom vas mogu odvesti u PROPAST!

Kada je reč o svinjskoj masti, obično se ističe da sadrži teške zasićene masne kiseline, međutim, manje je poznato da sadrži nezasićene masne kiseline, koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

Objavljeno: 06.11.2022. 20:00h

Predstavljaju deo srpske kulinarske tradicije, a ime su dobili od glagola čvariti (topiti), koji se odnosi na njihov proces dobijanja.

Čvarci se izrađuju kuvanjem masnog svinjskog tkiva i slanine. Tokom kuvanja mast se topi i cedi, a tkivo prži i suši. Nakon pripreme jedu se slani, a kažu da su najbolji u kombinaciji s hlebom i lukom. Nutritivno gledano, u 100 grama čvaraka ima 524 kalorije, 40 grama masti i 40,8 grama proteina.

Prilikom izbora čvaraka treba se odlučiti za one koji nisu previše tamni jer to znači da su zagoreli, kao i one koji nisu presoljeni, ali to zavisi od ličnog ukusa.

Kada je reč o svinjskoj masti, obično se ističe da sadrži teške zasićene masne kiseline, međutim, manje je poznato da sadrži nezasićene masne kiseline, koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

FOTO: Printscreen/Youtube/Tonchy Shultz
FOTO: Printscreen/Youtube/Domaći recepti
FOTO: RINA
FOTO: RINA

Svinjska mast sadrži oko 40 odsto zasićenih masti, oko 50 odsto mononezasićenih masti i oko 10 odsto polinezasićenih masti. Većinu mononezasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina. Oleinska kiselina je zdrava masna kiselina koja doprinosi radu srca. Zanimljivo je da u svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu. Svinjska mast takođe je poznata i kao prirodni lek za ublažavanje problema s kožom i reumatskih bolesti, a takođe sprečava respiratorne infekcije.

Osim što masnoće iz svinjske masti pomažu u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži holesterol koji se u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Čvarci su zaista delikates i tako ih treba i tretirati, što znači da mogu biti deo uravnotežene ishrane ako se konzumiraju u umerenim količinama i u kombinaciji s povrćem ili nemasnim sirom, savetuju nutricionisti. Takođe, čvarci kao grickalice su svakako bolji izbor od industrijskih čipseva i sličnih grickalica, ali svakako nisu hrana koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Problem s njima je količina masti i soli, jer oba sastojka deluju negativno na zdravlje.

(Espreso / Kurir)