Pravi se lako i jednostavno
ORIGINALAN RECEPT ZA RUSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAJU: Bez nje ne može da se zamisli SLAVA, nikada ne izlazi iz mode
Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima
Ruska salata spada u klasike koji se pripremaju za svaki svečani ručak ili događaj. Bez nje ne može da se zamisli nijedan praznik ni slava.
Originalnu verziju salate izmislio je 1860-ih kuvar belgijskog porekla, Lusijen Olivije, kuvar Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna kod redovnih Ermitažovih mušterija i postala je najpoznatije jelo restorana.
Današnja popularna verzija ruske salate sadrži kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu i kuvanu piletinu, pa sve to začinjeno majonezom.
Sastojci:
- 200 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g graška (može i zamrznut)
- 200 g kiselih krastavčića
- 200 g šunke
- 300 g majoneza
- 100 g pavlake
- 2 kuvana jajeta
- so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek.
Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi.
Servirati hladno.
(Espreso/Stvar ukusa)