Dr Svetlana Stanišić, Foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

ZAPAMTITE

DOKTORKA STANIŠIĆ TVRDI: Ovo svaki dan TREBA DA UNOSITE u ORGANIZAM, to je NAJBOLJA STVAR

Ekspertkinja za ishranu dr Svetlana Stanišić kaže da dosta toga zavisi od ishrane, ali i od drugih faktora života

Objavljeno: 02.11.2022. 14:39h > 14:44h

Dolazi hladnije vreme, a samim tim morate da obratite pažnju na hranu.

Dr Svetlana Stanišić je jednom prilikom pričala šta je najbolje da se jede.

Ovo morate da upamtite.

foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

Ekspertkinja za ishranu dr Svetlana Stanišić kaže da dosta toga zavisi od ishrane, ali i od drugih faktora života.

"Način života utiče na starenje. To su ishrana, san, fizička aktivnost. Neke vrste stresa mogu da produže život. Termalni stres – odlazak u saunu, hladna kupatila – dugovečni ljudi se hvale time da se kupaju hladnom vodom. U tom trenutku dolazi do lučenja hit-šok proteina i deluje reparatorno na ćelije u organizmu. Stres u smislu posta, uzdržavanje od hrane neko vreme može da deluje pozitivno. Kada imamo mini-stresove, podižu se odbrambene sposobnosti organizma i jača se", rekla je.

FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović
FOTO: Aleksa Petrović

Namirnice koje produžavaju život

Kada je u pitanju hrana koja produžava život, doktorka Stanišić ističe da je bitna upotreba začina kurkume i šafrana, a onda i konzumiranje voća i povrća, crnog vina i upotreba maslinovog ulja.

Kako kaže, treba imati na umu da ni u čemu ne treba preterivati i da neke materije koje u malim odnosima mogu da pomognu, u velikim količinama mogu da štete

Doktorka Stanišić ističe da treba biti oprezan i sa suplementima vitamina E.

Umereni unos hrane

Za dugovečnost je bitan umeren unos hrane, što više neprerađenih namirnica i povremeni post

foto: Profimedia

"Što se tiče vitamina, najviše ih uzimati mesec do dva. Izuzetak je vitamin D, koji možemo da uzimamo pred kraj zime", dodala je.

Što se tiče namirnica koje treba jesti, ali s oprezom, način priprema mesa igra veliku ulogu i pravi razliku.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

"Naša kuvana jela su najbolja stvar. Meso je biološki vredna namirnica i apsolutno treba da se unosi", rekla je ona.

Suvo voće – ne

Orašasti plodovi takođe treba da se nađu u našoj ishrani, ali u umerenim količinama.

foto: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo

A uz njih često ide i suvo voće, koje ipak treba da izbegavamo, jer je u pitanju prost šećer.

"80 odsto vitamina C se uništava sušenjem voća", rekla je doktorka Stanišić.

(Espreso/b92)