NJAMI
PRELIVENA PITA SA PEČURKAMA, DA SE RASPAMETITE: Ovakvu nikada niste probali, domaćice širom Srbije poludele ZA NJOM
Preukusna je
Sastojci
kore za pitu 500 g
šampinjoni 800g
crni luk (veća glavica)1 kom
so, biber, vegeta po ukusu
ulje po potrebi
Za preliv:
kiselo mleko 1 čaša
jaja 3 kom
kisela voda 200 ml
ulje 50 ml
so 1/2 k.k.
Kako pripremiti
Luk sitno iseckati i izdinstati ga na ulju dok malo ne omekša. Dodati isečene šampinjone, začiniti ih solju i biberom po ukusu. Dinstati pečurke dok ne omekšaju.
Na dno tepsije sipati malo ulja i razmazati. Psoložiti tri kore pa preko sipati malo fila. Tako ređati dok se materijal ne utroši i završiti korama. Sirovu pitu iseći na kocke oštrim nožem.
Žicom umutiti jaja sa jednom čašom kiselog mleka. Dodati običnu vodu, ulje i pola kašičice soli i promešati. Pripremljenim filom preliti pitu po usecima. Viljuškom razmicati isečenu parčad kako bi se preliv rasporedio svuda.
Pitu peći na 250°C 35-40 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-braon boju. Kada je pita gotova, ostaviti je da malo odstoji, iseći i uživati u njenom fantastičnom ukusu. Prijatno!
(Espreso)