Foto: Emilija Jovanović

obratite pažnju

SRBI JEDU OVO POVRĆE JER MU JE SEZONA, A NE ZNAJU KAKVU OPASNOST IZAZIVA: Ne radite OVO AKO GA VIDITE NA PIJACI

Međutim, beta-karoten je i važan biljni pigment – molekula odgovorna za narandžastu boju mrkve – pa preveliki unos može dovesti do pojave žuto-narandžaste obojenosti kože

Objavljeno: 20.10.2022. 09:33h

Mnogi stručnjaci će među najzdravije povrće zasigurno uvrstiti mrkvu i cveklu, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba kupovati niti unositi u prevelikim količinama. Mrkva je odličan izvor vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i antioksidansa beta-karotena koji je i prekursor (provitamin) vitamina A.

Međutim, beta-karoten je i važan biljni pigment – molekula odgovorna za narandžastu boju mrkve – pa preveliki unos može dovesti do pojave žuto-narandžaste obojenosti kože.

foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

Cvekla je, takođe, odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Ipak, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamin koji može dovesti do bola u želucu, ali i povećanog rizika razvoja nekih bolesti debelog creva.

(Espreso)