vaŽno
RIBA KOJU SVI JEDEMO JE ZATROVANA ŽIVOM, ŠTO JE VEĆA KOBNIJA JE: Nedimović uputila HITNO UPOZORENJE SVIMA
U poslednje vreme postoje izvesni rizici u konzumaciji ribe
Influenserka Nastasja Nedimović na svojoj Instagram stranici nedavno je objasnila kako možemo da izaberemo najmanje zagađenu ribu.
„Poznato je da je riba deo izbalansirane ishrane, naročito u mediteranskoj kuhinji, za koju se smatra da je jedna od najzdravijih vrsta ishrane. Riba sadrži visok procenat proteina i posebno je važna zbog svojih omega-3 masnih kiselina. Te esencijalne masti naše telo ne proizvodi samo, pa je potrebno unositi ih putem hrane“, kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.
Ali nažalost, u poslednje vreme postoje izvesni rizici u konzumaciji ribe.
„Zagađivači kao što su živa i polihlorovani bifenili dospevaju u vodu, u jezera, okeane, i samim tim pronalaze put i do ribe. Što je ta riba veća, starija i na višoj poziciji u lancu ishrane, ona je više zagađena metil-živom. Što se tiče žive, bolja je situacija sa ribom koja je uzgojena u kontrolisanim uslovima.“
Međutim, i tu ima mnogo problema.
„To su riblji izmet, antibiotici, pesticidi, razne riblje bolesti. Ne postoji metod kuvanja ili čišćenja ribe koji bi smanjio količinu žive u obroku jer je živa čvrsto vezana za proteine u svim tkivima ribe.“
Ipak, Nastasja izdvaja vrste ribe koje mogu da budu zamena za skupi losos sa Aljaske.
„To su rečna pastrmka, nikako morska jer sadrži više žive, zatim haringe, sardine, jadranska skuša, nikako iz Atlantskog okeana jer sadrži više žive, i svima obožavana tuna. Tuna koja je najmanje zagađena i odlična je zove se katsuwomus pelamis, takozvana skipjack tuna. Sadrži manje žive od žutorepe i plavorepe tune. Međutim, ni nju ne treba konzumirati više od jedne do dve konzerve nedeljno. Dakle, kad kupujte ribu u konzervi, nemojte kupovati u biljnim uljima, jer ona obično nisu kvalitetna, već kupujte ribu u sopstvenom soku. Takođe, riba koja se nalazi u raznim sosovima sadrži pojačivače ukusa, šećer…“
U svemu ovome je jako bitno da znamo još jednu stvar.
„Suplementacija selenom obnavlja funkciju selenoproteina i umajuje toksičlnost žive, naravno, uz nekoliko ograničenja, uključujući oblik žive i dozu žive. Imajte na umu da suplementacija selenom samo ublažava toksičnost žive, ne sprečava je“, zaključuje Nastasja, uz nadu da ćemo uz njene savete uspeti da odaberemo najmanje zagađenu ribu i, koliko je moguće, kontrolisati unos metil-žive u sebe.
(Espreso)