sećate li se?
OVO JE OMILJENI KOLAČ SVIH ROĐENIH U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI, DOMAĆICE SU GA IMALE U MALOM PRSTU: I vama je dobro POZNAT
Sve domaćice su recepturu imale u malom prstu
Padobranci su starinski kolač koji je bio rado viđen na trpezi širom bivše Jugoslavije, a ovaj jednostavni recept garantuje da će vam uspeti iz prve.
Ovaj starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade. Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za njih imala je svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji. Čak su se i mnoge komšinice takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji. Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena. Sastojci:
Za puslice:
3 belanceta
300 g šećera
300 g mlevenih oraha
sok od limuna
Za fil:
3 žumanceta
3 kašike šećera u prahu
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg, dodajte dve kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šne. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. 2. Kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili na pek-papir. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice jer će tokom pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što više bele.
3. Dok čekate da se puslice osuše, pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice isprskajte otopljenom čokoladom, a ne morate, na svaku nanesite fil i spajajte po dve, kao vanilice. Padobrance ostavite da malo odstoje da bi omekšali i potom ih služite. Najbolje idu uz kafu. I uz čaj.
Bon appetit!!!
(Espreso)