za ručak
DAVNO ZABORAVLJEN RECEPT ZA PASULJ: Stare DOMAĆICE umesto ULJA stavljaju OVO u ZAPRŠKU
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći
Sastojci:
200 g pasulja
200 g oljuštenog ječma jedan crni luk jedna šargarepa
jedna kašika masti 70 ml paradajz soka 2-3 čena belog luka jedina kašika brašna suvo meso ili slanina
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena.
Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta. Prijatno, uživajte!
(Espreso / Najžena)