njam njam
OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN SPREMA RESTOVANI KROMPIR: Mekan će biti ako dodate ovo POVRĆE(RECEPT)
Poslužiti toplo, posuto sa malo sitno iseckanog peršuna, kao prilog ili samostalno jelo sa salatom po vašem izboru
Savršeno mekan i hrskav krompir.
Sastojci:
za 4 osobe
1 kg krompira
2 veće glavice crnog luka
1 struk praziluka (samo beli i svetlo zeleni deo)
3 do 4 crvene paprike, roge
po ukusu začini; suvi začin, so, sveže samleven biber, dimljena crvena paprika
pola kašičice mlevene ljute paprike ili po ukusu
ulje ili mast za prženje
sitno iseckan peršun
Priprema
Izabrati krompire osrednje veličine, dobro ih oprati i izribati sa četkom za krompir, staviti u šerpu, naliti sa vodom da su svi krompiri u vodi i dodati kašičicu soli.
Kuvati ih dok se ne skuvaju, pazite da im se ljuska ne raspuca, onda su nekako vodeni. Ocediti vodu i ostaviti da se krompir ohladi samo toliko da možete da oljuštite ljusku.
Dok se krompir kuva u veći i širi tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi (umesto ulja, po želji se može koristiti i mast), dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na tihoj temperaturi, da omekša, kad omekša dodati sitno iseckan praziluk i krupnije sečenu crvenu papriku, ako volite možete dodati i 1 ljutu papriku, ali onda izostavite mlevenu ljutu papriku sve to pržiti na osrednjoj, više nižoj temperaturi, dok povrće ne omekša.
U ispržen luk i papriku dodati začine po vašem ukusu, mlevenu dimljenu crvenu papriku i sjediniti sa lukom. Oljušten krompir seći na deblje šnite, dodati u ispržen luk i pržiti zajedno sa lukom oko 5 minuta, ali morate stalno da mešate, da se ukusi sjedine. Pazite da vam krompir ne zagori.
Kad mešate krompir, gledajte da ga ne smrvite mnogo, da vam ostanu komadići krompira. Poslužiti toplo, posuto sa malo sitno iseckanog peršuna, kao prilog ili samostalno jelo sa salatom po vašem izboru.
(Espreso / Najžena)