Beli ajvar, Foto: Printscreen Youtube / Bokina kuhinja

spas za zimu

NAPRAVITE BELI AJVAR KOJI JE EKSTRAMNO ZDRAV! Posle njega, zaboravićete na CRVENI, pravi se mnogo LAKŠE!

Melidžano ili beli ajvar će vam se dopasti čim probate, a pravi se zaista jednostavno i ne postoji šansa da ne uspe.

Objavljeno: 23.09.2022. 13:11h > 13:20h

Malidžano ili beli ajvar je klasik makednoske kuhinje. Pravi se od zelenih paprika i patlidžana, a u smesu se za razliku od srpskog dodajte i senf.

Ovo je jedan od najlepših namaza, a ime je dobio po grčkoj reči za patlidžan - melitzano. Uvrstite i ovaj beli ajvar u zimnicu ove godine, jer nijedna slava ili praznik neće moći da prođu bez njega.

Sastojci:

4,5 kg zelene mesnate paprike

5,5 kg patlidžana

1 l ulja

150 ml sirćeta

150 g senfa

200 g šećera

100 g soli

Priprema:

Patlidžan i papriku operite i ispecite. Može u rerni, a može i na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro procede, najbolje preko noći. Izblendirajte i patlidžan i papriku, a možete da koristite i mašinu za mlevenje mesa, ako imarte. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte samleveno povrće. Pržite na umerenoj temepraturi nekih sat vremena, neprestano mešajući.

Pred kraj dodajte ostale sastojke, a to su šećer, senf, sirće i so. Dobro promešajte, a znaćete da je malidžano gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače. Vreo malidžano sipajte u vrele i sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa odložite na hladno i tamno mesto.

(Espreso)