RECEPT
NAPRAVITE SAVRŠEN PIRE KROMPIR: Ukus se krije iza 7 različitih TAJNIH SASTOJAKA
Ideje su toliko dobre, da ćete jedva čekati da primenite neku od njih
Pire krompir je uvek savršen prilog uz pečeno meso i ribu, bareno povrće i različite umake. Ovo jelo se tradicionalno priprema od kuvanog krompira koji se gnječi i pretvara u pire zajedno sa mlekom i maslacem, a začinjava sa solju.
Iskusni kuvari tvrde da će pire biti ukusniji ako upotrebite nekoliko različitih vrsta krompira – s visokom udelom skroba, ali i one voštane teksture. Uspešnost pirea možete osigurati već tokom kuvanja. Uvek posolite vodu u kojoj kuvate krompir, a možete dodati i prstohvat praška za pecivo kad ga gnječite. Prašak za pecivo će vam garantovati pahuljast pire.
Ako želite još bolji ukus uobičajenog pirea od krompira, možete mu dodati i neke sastojke koje imate u frižideru i špajzu:
- Narendajte kačkavalj pa ga umešajte u pire dok se ne rastopi
- Produbite aromu i ukus krompira sa malo narendanog muskatnog oraščića
- Zasladite krompir s karamelizovanim lukom
- Začinite ga sa pireom od pečenog belog luka. Celu glavicu belog luka poprskajte sa malo ulja i soli, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u pećnicu na 190 stepeni oko 45 minuta. Nakon toga istisnite beli luk u pire od krompira i dobro promešajte
- Zaokružite ukus pirea sa kašičicom ili dve majoneza. Majonez će oplemeniti ukus, ali i teksturu pirea.
- Odlična je ideja i da pireu dodate malo naseckanog svežeg vlašca.
(Espreso/24sedam)