PREUKUSNE SU
RECEPT ZA SIROTINJSKI KOLAČ KOJI SU NAŠI STARI OBOŽAVALI: Starinska poslastica se TOPI U USTIMA, probajte je!
Starinska poslastica koja se topi u ustima
Čini se da su, kada je izbor namirnica bio mnogo manji, a mogućnosti svedenije, domaćice bile daleko kreativnije u kreiranju recepata, a posebno poslastica koje će izneti pred svoje goste.
Ovo se i odnosi na prilike kada su gosti dolazili u posetu, jer su to bile retke situacije kada bi se i ukućani počastili nekim slatkišem.
Od osnovnih namirnica kreirani su kolači na čiji pomen i dan danas mnogima ide voda na usta. Jedan od takvih su i gurabije, slasni kolač koji je savršen uz šoljicu kafe ili čaja.
700-800g brašna
2 jaja
2 čaše (od 180g ili 2dl) ulja
1 čaša kiselog mleka
2 kesice vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
Mikserom polako umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte ulje i mutite mikserom u istom pravcu dok se svi sastojci ne sjedine u gustu i penastu smesu. Zatim dodajte kiselo mleko, prašak za pecivo i malo brašna. Mikserom možete mutiti sve dok je smesa ređa. Postepenim dodavanjem brašna će masa postati gusta, pa je potrebno dalje mešanje varjačom i rukom.
Od testa formirajte loptice veličine oraha, koju ćete blago razvući pritiskanjem na ravnoj površini ili dlanovima. Kolače ređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni do 20 minuta. Možete ih jesti vruće uz čašu mleka ili čekati da se ohlade.
(Espreso)