ne propustite
BRAĆA RUSI OVAKO PRAVE LJUTENICU! Objavljen i SNIMAK koji dokazuje da ni AJVAR nije toliko DOBAR (VIDEO)
Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru
Pored ajvara i ljutenicu rado jedemo i uvek je dobro imati je na trpezi - obrocima daje poseban šmek, posebno za ljubitelje ljutog. Ono što je najveća prednost ovog specijaliteta u odnosu na ajvar je činjenica da se daleko lakše i brže priprema, a mi vam danas donosimo poseban ruski recept.
Potrebni sastojci:
4 crvene, slatke paprike
2 veće glavice belog luka
4 ljute, crvene paprike
250 ml biljnog ulja
250 ml vode
kašičica soli
70 grama šećera
2 kašike jabukovog sirćeta (od 6 %)
Priprema:
Pleh obložite aluminisjkom folijom, a foliju potom premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.
Slatku papriku očistite od semenki, isecite na šnite, a potom ih naređajte u pripremljen pleh obložen folijom, i pokrijte ih folijom i odozdo. Stavite u rernu da se peku na 200 do 220 stepeni oko pola sata.
Dve glavice belog luka podelite na čenove, a potom svaki čen očistite. Isecite ljute paprike na sitne komade, ali im nemojte sklanjati semenke.
Očišćene čenove i iseckanu ljutu papriku ubacite u blender i izblendajte. Izblendanu smesu dodajte u šerpu, dodajte ulje, vodu, so i šećer, dobro promešajte i stavite na ringlu da vri. Ne zaboravite da smesu mešate dok se krčka.
Kada smesa provri, dodajte sirće i ostavite da vri još minutu do dve.
U međvremenu izvadite pečene paprike iz rerne, stavite ih u teglicu i zalijte smesom od ulja i ljutih paprika. Štapićem nežno rasporedite smesu tako da obloži sve paprike u teglici. Zatvorite poklopac tegle, okrenute je naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.
Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
(Espreso)