RECEPT
JELO KOJE OPORAVLJA OD VRUĆINA: Puno je vitamina, prste da poližete koliko je dobrog UKUSA (RECEPT)
Prirodni eliksir!
Pored toga što se hranite zdravo, trebalo bi da što češće, skoro svaki drugi dan jedete nešto narodski rečeno "na kašiku". Najbrža za pripremu je pileća supica ili supica od kostiju. Ovo je jelo koje okrepljuje, prirodni je eliksir, veoma dobra za probavu, ali i za metabolizam.
Ovako pripremljena supa sadrži:
Arginin – amino kiselina značajna za imuni sistem i lečenje rana.
Hondroitin i glukozamin – smanjuju bol izazvan artritisom i poboljšavaju pokretljivost zglobov.
Kolagen
Želatin
Glicin
Glutamin – amino kiselina koja utiče na sintezu proteina, održavanje pH nivoa u bubrezima, izvor ćelijske energije.
Prolin – ulazi u sastav kolagena.
Koštana srž – u njoj se proizvode imune ćelije, crvena krvna zrnca i zdrave masti.
Mineralne materije – kalcijum, bakar, magnezijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum, natrijum i cink.
Recept
Sastojci:
4-5 govedjih kostiju
2 kašike jabukovog sirćeta
1 crni luk
nekoliko šargarepa i paškanata
3 lovorova lista
1 koren celera
so
Priprema:
Očistite povrće i stavite u veliku šerpu zajedno sa kostima. Dodajte jabukovo sirće, lovorov list i so. Poklopite i stavite da se kuva na tihoj vatri najmanje osam sati.
Nakon toga procedite supu. Možete je čuvati u frižideru do nedelju dana, a u zamrzivaču do šest meseci. Podelite je u nekoliko manjih posudica i čuvajte u zamrzivaču.
(Espreso/Srbija danas)