i za znalce i za početnike
NAPRAVITE NEODOLJIVO SLATKO OD KUPINA: Provereno DOBAR recept za jednu od omiljenih POSLASTICA SRBA!
Ništa nije tako ukusno kao slatko od kupina
Kupine su voće koje se vezuje za kasno leto, a sveže kupine već sad možete naći na pijacama. Slatko od kupina je mnogima omiljena poslastica, baš zato što su kupine voće koje nemamo priliku da jedemo tako često. Zato se još od davnina ovo voće čuvalo za hladnije dane tako što se od njega pravilo slatko, džem ili pekmez.
Osim toga što je ovo slatko odlična zimnica, ono predstavlja i veoma ukusnu poslasticu.
Za pripremu su potrebna samo 3 satojka.
Potrebno je:
1 kg očišćenih kupina
1,500 g šećera
1 čaša vode
Priprema:
Kupine su pozno letnje voće. Mada se smatra da nisu pogodne za slatko zbog semenki u plodu, u stvari mogu ostavljati vrlo dobar utisak svojim ukusom. Podsećaju na poslastice sa seckanim orasima. Poput višanja, imaju svoju prirodnu kiselinu koja omogućuje da se slatko skuva bez ikakvih dodataka.
Slatko od kupina kuva se na isti način kao i slatko od malina, s tom razlikom što se kupine ne stavljaju u kreč i što se za kuvanje sirupa uzima nešto manja količina šećera.
Odaberite krupne, zrele i zdrave kupine, očistite ih od lišća i zaostalih peteljčica pa ih veoma pažljivo, pomoću potapanja đevđira u vodu, operite. Sada uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko pa ređajte red šećera, red kupina sve dok ne utrošite odrećene količine.
Ostavite da stoji oko 12 časova. Posle toga sipajte u šerpu sa kupinama i šećerom čašu vode.
Kuvajte na jačoj temperaturi sve dok sok ne bude toliko gust da sa uzdignute kašike pada u teškim kapima. Tada skinite šerpu sa štednjaka, pažljivo openite, pokrijte vlažnim platnom i ostavite da stoji još 12 časova.
Teglice operite i osušite pa sipajte u njih hladno slatko, povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.
(Espreso / Recepti.com)