RECEPT
OVAKO SE SPREMAJU LAZANJE NA ZDRAVIJI NAČIN: Od sada ih sa MESOM više NEĆETE JESTI, zbog 1 POVRĆA SE TOPE U USTIMA
Poput pice, i lazanje su se "rodile" u Napulju tokom srednjeg veka.
Ovaj recept za kremaste lazanje s povrćem prilagođen je sezonskim namirnicama i oduševiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
500 g lazanja
1 glavica luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 tikvica
2 sveže paprike
2 paradajza
pola patlidžana
so, biber
Za bešamel sos:
700 ml mleka
3 kašike brašna
200 g parmezana
malo ulja
I još:
200 g kačkavalja
250 g mocarele
Priprema:
Povrće isecite na kockice. Na malo ulja propržite luk, pa dodajte ostalo povrće. Začinite po ukusu, pa dinstajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta uz povremeno mešanje. U posebnom tiganju stavite ulje, pa kada se zagreje dodajte brašno i pržite do zlataste boje. Sklonite sa vatre i sipajte mleko sve vreme mešajući da vam ne ostanu grudvice. Vratite na ringlu i mešajte dok se sos ne zgusne. Dodajte malo soli, a potom i parmezan.
Na dno vatrostalne posude prvo stavite jedan red testenine, zatim povrće, bešamel, pa opet testeninu. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal. Zadnji sloj treba da bude testenina, a zatim preko nje poređajte izrendane obe vrste sira. Rernu zagrejte na 180 stepeni, činiju pokrijte alu folijom i pecite pola sata. Potom skinite foliju i pecite još 15 minuta dok se ne uhvati lepa korica.
(Espreso/Najzena)