snalažljivost
OVO SE DESILO SVAKOJ SRPSKOJ KUĆI: Kad nema određenih sastojaka u kuhinji, ovo su ZAMENE
Verovatno dosta puta, ali iskusne domaćice znaju da to nije ništa strašno i da gotovo za sve postoji neka zamena.
Koliko puta vam se samo desilo da vam u toku kuvana zafali neki sastojak iz recepta?
Verovatno dosta puta, ali iskusne domaćice znaju da to nije ništa strašno i da gotovo za sve postoji neka zamena.
Zamene:
Brašno
– 220 grama prosejanog višenamenskog brašna = 250 grama prosejanog brašna za kolače.
– 250 grama prosejanog brašna sa dodatim praškom za pecivo = 250 grama prosejanog višenamenskog brašna + 6 grama praška za pecivo i malo soli.
Mleko
– 250 ml punomasnog mleka = 125 ml nezaslađenog konzerviranog mleka + 125 ml vode.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml obranog mleka + 2 kašičice istopljenog putera.
– 250 ml punomasnog mleka = 50 grama mleka u prahu + 250 ml vode.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml mleka od soje.
– 250 ml punomasnog mleka = 250 ml pavlake + 1/2 kašičice sode bikarbone.
– 250 ml punomasne pavlake (ne za pravljenje šlaga) = 175 ml punomasnog mleka + 75 ml istopljenog putera.
– 250 ml kiselog mleka = 250 ml pavlake ili jogurta.
– 250 ml kisele pavlake = 250 ml jogurta.
Jaja
– 2 žumanca = 1 jaje za zgušnjavanje sosova i krema od vanile.
– 4 krupna jajeta = 5 ili 6 manjih jaja.
Šećer
– 250 grama šećera = 250 grama ječmenog slada ili meda.
– 250 grama žutog šećera = 250 grama belog šećera i 1,5 kašika slada.
Razno
– 250 ml sitnih hlebnih mrvica = 175 ml mrvica od slanog keksa.
– 30 grama nezaslađene čokolade = 3 kašike kakaoa + 1 kašika putera, margarina ili neke biljne masnoće.
– 30 grama poluslatke čokolade = 3 kašike kakaoa + 2 kašike putera, margarina ili neke biljne masnoće + 3 kašike šećera
– 1 šipka vanile = 1 kašičica čistog ekstrakta vanile.
(Espreso/Najžena)