Bele trešnje, Foto: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

RECEPT DANA!

NAJLAKŠI RECEPT ZA SLATKO OD BELIH TREŠANJA KOJI ĆETE VIDETI: Isto su ga spremale i naše bake samo na TEŽI NAČIN!

Trešnje moraju da budu čiste i zdrave!

Objavljeno: 08.06.2022. 08:03h

Sastojci:

1kg čišćenih belih trešanja

1kg šećera

2 čaše vode od po 2dl

1 manji limun

1 šipka vanile

list rozetle

Kako pripremiti:

Kao prvo trešnje moraju da vam budu baš one bele ako želite da bude ovakva, svetla boja. Drugo, trešnje moraju da vam budu sve potpuno zdrave.

FOTO: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Bele trešnje se jako brzo kvare i ako je jedna samo malo gnjila vrlo brzo će biti i ostale. A kao takve nisu za slatko.

Potrebno je malo prakse ali uspećete. U šerpu prečnika minimum 28cm i 5L stavite šećer. Dodajte vodu i ušpinujte šećer. Šećer špinujte jedno 5 do 6 minuta ustvari kada počnu oni mehurići da budu prozračni i da pucaju. Stavite trešnje i nikako ih ne mešajte nego samo prodrmajte.

Dodajte šipku vanile. Smanjite vatru na pola i stalno skidajte penu. Ne čekajte da se baš mnogo nahvata. Posle pola sata dodajte tanko nasečen limun na kolutove.

Dodajte ako volite i list rozetle jer daje poseban šmek. Slatko kuvajte ukupno oko sat i petnaestak minuta do sat i po.

Vidite da li je gotovo ako stavljeno na tacnu kada ga kašičicom sipate onako se oteže.

Pokvasiti pamučnu krpu, skloniti šerpu sa ringle i prekriti je krpom. Tako ostaviti 15 min. Vratiti naringlu na najače samo koliko da ubije ključ. Pokupite ostatak pene i opet prekrijte mokrom krpom. Ostavite da se tako ohladi. U vrele tegle sipajte hladno slatko.

Prijatno!

(Espreso)