ukusno!
TURSKI ČEBUREK SA MESOM JE NEŠTO NAJBOLJE ŠTO ĆETE PROBATI! Prži se u TIGANJU, a jede se i HLADAN, gurmanski san!
Ovo pecivo punjeno mesom samo po po nazivu podseća na burek i sa njim se rimuje
Neki smatraju da je čeburek brza hrana, drugi ga tretiraju kao gurmansku poslasticu.
Ovo pecivo punjeno mesom samo po po nazivu podseća na burek i sa njim se rimuje.
Čeburek, Cheburek ili Čebureki, kako ga ko zove, vrsta je brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone, ali to nisu - testo se priprema bez kvasca, samo od brašna i vode. Oko njihovog porekla se i dalje vodi rasprava, jedni tvrde da potiču iz Rusije, a drugi da su iz Turske. Najčešće su punjene mlevenim mesom. Iako bi zbog naziva mnogi pomislili da je reč o nekoj varijaciji na temu bureka, čeburek i burek zapravo su slični samo po nazivu. Za razliku od bureka, čeburek se prži u tiganju, a odlične su i kada su hladne.
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
500 g brašna
2 glavice crnog luka
250 ml vode
2 kašike ulja
so
biber
Priprema
1. U dublju posudu sipajte brašno, dodajte vodu, ulje i malo soli, pa dobro umesite testo. Posle pet minuta mešenja, prekijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata.
2. Za to vreme očistite luk, iseckajte ga sitno, pa ga pomešajte sa mesom, sve začinite i dobro promešajte.
3. Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Svaku razvucite oklagijom, a ukoliko ste vešti, možete i prstima. Na sredinu stavite fil, pa preklopite i viljuškom pritisnite krajeve testa tako da zatvorite ivice.
4. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte čebureke i pecite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, ređajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
Bon appetit!
(Espreso)