ZAPAMTITE TO
TAJNA NAJZDRAVIJE ZAPRŠKE SE KRIJE U OVOJ NAMIRNICI: SRBI je OBOŽAVAJU, ali ZA OVO DOMAĆICE DO SADA NISU ZNALE
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina
Kada su želele da zgusnu čorbu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina.
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno. Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.
Sočivo nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.
Šta treba uraditi?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte ga u čorbu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.
Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi i raspasti se te tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.
Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?
Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.
Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.
(Espreso / Krstarica)