Tiganj, Foto: Profimedia

saznajte to

TIGANJ VIŠE NIKADA OD SADA NEĆETE ISPIRATI HLADNOM VODOM: Nemate pojma KAKO UTIČE NA HRANU, ŠOK OTKRIĆE

Metali se pri zagrevanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik

Objavljeno: 17.05.2022. 19:50h

Ako želite da vam tiganj služi godinama, čuvajte se ove greške. Stručnjaci se slažu da vruću posudu ne smete preliti hladnom vodom. Pre nego što počnete da ga perete, sačekajte da se sam ohladi. U suprotnom, možemo ga brzo oštetiti.

Tiganj se najčešće koristi za prženje na ulju. Koristi se na visokim temperaturama. Mnogi ljudi instinktivno odmah nakon prženja svoj tiganj stave pod hladnu vodu. Ovo je greška.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Na ovaj način želimo sebi da olakšamo pranje, ali zapravo doprinosimo samo njegovoj šteti. Ovo ne bi trebalo da se radi.

Brza promena temperature, kada prelikete tiganj hladnom vodom, izaziva termički udar i dovodi do postepenog uništavanja. Nije važno od kog materijala je vaša posuda napravljena. Ovo se odnosi i na liveno gvožđe, nerđajući čelik i na teflon. Vruće posude se ne smeju brzo hladiti hladnom vodom. Površina posude može se iskriviti i početi da puca. Dno će postati neravno i tiganj će se okretati na ploči za kuvanje umesto da leži ravno. Kao rezultat toga, vaša hrana se neće zagrejati ili ispržiti ravnomerno.

Metali se pri zagrevanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik. Ne treba ometati brzo hlađenje posuđa.

Stručnjaci savetuju da sačekate desetak minuta da posuda dostigne sobnu temperaturu .

(Espreso / Najžena)