oprez
NAMIRNICA KOJU VAM SVI PREPORUČUJU DA JEDETE NAJVIŠE DOVODI DO NADIMANJA: Ovo niko od nas NIJE ZNAO
A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja zapravo zavisi od konkretne osobe
Hrana koju jedemo je odgovorna za veliki stomak koji imamo nakon svakog obroka. Godinama se sugeriše de je neophodno promeniti ishranu, način konzumiranja namirnica, kao i samu pripremu, ali posebna pažnja se skreće na šećer. Međutim, da li su supstituti za šećer dobri za stomak?
Naduti stomak čini da se osećate deblje i letargično čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični "proizvođači" gasova i nadimanja su pasulj sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinisani ugljeni hidrati, mlečni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu i masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju varenje.
Ali čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, kao što su jabuke i šljive ili povrće poput brokolija i kupusa, sadrže skrob koji može izazvati nadimanje.
A visok sadržaj vlakana u celim žitaricama može takođe izazvati nadimanje. A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja zapravo zavisi od konkretne osobe.
Međutim, jedan sastojak koji svako treba da izbegava jer izaziva nadimanje jesu veštački i prirodni nehranljivi zaslađivači (kao što je stevija).
(Espreso / Živim.hr)