TRPEZA
NAPRAVITE SLAVSKO ŽITO PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Domaćice, OBAVEZNO dodajte OVA 2 SASTOJKA, biće još UKUSNIJE
Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha
Za svaki dom je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno.
Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus.
Sastojci:
300 g pšenice belice
300 g mlevenih oraha
250 g šećera
1 kesica vanilin šećera
muskatni oraščić
cimet na vrh noža
Priprema
Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri. Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.
Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri. To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba.
Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu. Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti. Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu.
U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer. Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu. Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.
(Espreso / Najžena)