Foto: Profimedia

UKUSNO!

TURSKI SPECIJALITET ZA KOJIM ĆE SRBI POLUDETI: Kofte se spremaju na POSEBAN NAČIN, ovo MORATE DA PROBATE (RECEPT)

Nikad ne pecite kofte neposredno nakon što ste pripremili smesu. Ona se mora "fermentirati" oko 48 sati u hladnjaku pre termičke obrade kako bi dobila specifične umami okuse.

Objavljeno: 25.04.2022. 23:16h

Priprema turskih kofti zahteva strpljenje i snagu, a stručnjaci kažu da je sve sastojke najbolje ručno promešati. Mešate li meso ručno oko pola sata, poboljšaćete njihovu teksturu i ukus. Najbolje rezultate, ipak, dobićete ako samostalno sameljete jagnjetinu zajedno s masnoćama.

Sastojci za turske kofte:

1.25 kg janjećeg mesa

225 g jagnjeće masnoće

100 grama hleba od kiselog testa

20 g soli

5 g bibera

2 g sode bikarbone

Kofte mogu biti okrugle, četvrtaste ili duguljaste – oblikovanje zavisi od pojedinca. Svaka bi kofta trebala biti teška između 40 do 60 grama te ručno oblikovana, te potom nabijena na metalni ili drveni štapić za ražnjić, a potom stavljena na roštilj na drveni ugljen. Ako nemate roštilj na raspolaganju, možete da ih ispečete i u peći na drva, na tavici na štednjaku ili u dubokom ulju. Kofte se poslužuju uz umake na bazi jogurta ili rajčice u sendviču, u tankom hlebu i uz salatu od pasulja.

Priprema turskih kofti:

Sameljite meso i masnoću zajedno i stavite sa strane.

Odstranite koru s hleba i pretvorite ga u mrvice u blenderu.

Ručno pomešajte mleveno meso s hlebom, začinima i sodom bikarbonom. Mešajte smesu oko pola sata.

Stavite smesu u frižider i pustite da se fermentiše 48 sati.

Podelite meso na četiri dela, svaki oblikujte na željeni način i nabodite na štapić za ražnjić.

Ispecite na umereno vrućem roštilju oko 4-5 minuta za svaku koftu. Dobar tek!

Najvažniji savet? Nikad ne pecite kofte neposredno nakon što ste pripremili smesu. Ona se mora "fermentisati" oko 48 sati u hladnjaku pre termičke obrade kako bi dobila specifične ukuse.

(Espreso)