za uskrs
SAMO NAŠE BAKE ZNAJU KAKO SE PRAVILNO FARBAJU JAJA U LUKOVINI: Tajna je u u DVA LISTA, konačno je OTKRIVENO
Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa
Bake su najbolje znale - jaja su farbale u ljuskama od crnog luka.
To ne znači da će biti braon boje i da ne mogu da se ukrase.
Farbanje jaja u lukovini je najzdraviji način da se ukrase, jer aposlutno nema hemije, pa ako se neko polomi - u slast ga pojedite.
Ovo je nazdraviji način ukrašavanja jaja.
Ne postoji potrebna količina ljuski od crnog luka, jer najbolje je da ih bude što više, pošto će i boja jaja biti intenzivnija.
Da bi ukrašavanje bilo uspešno, pored što više ljuski od crnog luka, treba sačuvati i stare ženske hulahopke koje mogu da budu i pocepane.
Što više ljuski to će biti lepša boja.
Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika. Najlepši su listovi od peršuna i deteline, a jedino je važno da budu što manji.
U staru šerpu se ubaci sva lukovina, nalije se vodom i stavi na ringlu.
Na jaje se stavi list pa se pažljivo ubaci u čarapu.
Čarapa se zategne i koncem se veže.
Spretne domaćice na jedno jaje stave po tri listića.
Kada se jaja ubace u lukovinu može da se uključi ringla.
Kada voda provri isključi se ringla i jaja ostave u vodi još pet minuta.
Ista ova lukovina može da se koristi nekoliko puta, odnosno, dok se ne ofarbaju sva jaja.
Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa.
Sklone se zeleni listići, jaja se namažu zejtinom da sijaju.
U dekorisanu korpicu, jaja se stave kada se ohlade.
(Espreso / Magazin Novosti)