Žitarica, Foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

puna vitamina

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU SMANJUJE RIZIK OD DIJABETESA: Puna je PROTEINA, mnogi Srbi VOLE DA JE JEDU

Osim toga, bogata je gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima B1, B2 i E

Objavljeno: 15.04.2022. 19:10h

Ova pseudožitarica ima antivirusna svojstva, ne sadrži gluten i bogata je proteinima - u nastavku saznajte zašto je dobra za naš organizam.

FOTO: Printscreen/Youtube/Bilja Biki
FOTO: Printscreen/Youtube/Bilja Biki
FOTO: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Šta je kinoa?

Kinoa je biljka iz familije štireva, a budući da izgledom podseća na žitaricu, a i priprema se na isti način, zovemo je pseudožitaricom.

zuzetno je zdrava, ne sadrži gluten i lako se priprema. Odlična je zamena za testeninu, može da se dodaje u salate i variva, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva.

Obiluje proteinima i ugljenim hidratima. Jedna je od retkih biljnih namirnica koja sadrži dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina.

Osim toga, bogata je gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima B1, B2 i E. Jača organizam i preventivno deluje na zapaljenske procese u telu, piše Elle.

foto: Printscreen/Youtube/Bilja Biki

Zašto je dobro da jedete kinou?

1. Bogata je kvercetinom i kaempferolom

Osim mnogih hranljivih sastojaka koje sadrži, kinoa je bogata i flavonoidima, kvercetinom i kaempferolom, koji poseduju različite zdravstvene koristi.

Brojne studije, sprovedene na životinjama, pokazale su da ovi flavonoidi poseduju antiinflamatorna, antivirusna svojstva.

2. Odličan izvor vlakana

Jedna studija, koja je proučavala 4 vrste kinoe, otkrila je da 100 g sirove kinoe sadrži u rasponu od 10 do 16 g biljnih vlakana. Kuvana kinoa sadrži mnogo manje biljnih vlakana.

foto: Printscreen/Instagram

Bez obzira na to što je većina biljnih vlakana u kinoi nerastvorljva, ova pseudožitarica sadrži i sasvim pristojne količine rastvorljivih vlakana.

Brojne studije su pokazale da rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju holesterola, povećanju sitosti, te prilikom gubitka težine.

3. Ne sadrži gluten

Za ljude koji ne žele da se odreknu osnovnih namirnica poput hleba i testenine, a iz nekog razloga ne žele ili ne smeju da unose gluten, kinoa je odlična alternativa.

Osim toga, studije su pokazale da upotreba kinoe umesto tipičnih sastojaka bez glutena, kao što su rafinisana tapioka, krompir, kukuruzno i ​​pirinčano brašno, može dramatično povećati hranljivu i antioksidativnu vrednost u ukupnoj shrani.

4. Bogata je proteinima

Proteini se sastoje od aminokiselina, od kojih se devet naziva esencijalnim, jer ih naše telo ne može proizvesti, pa ih moramo uneti ishranom.

Ako hrana sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, smatra se kompletnim proteinom. Problem je što mnoge biljne namirnice imaju manjak određenih esencijalnih aminokiselina, kao što je lizin.

Međutim, kinoa je izuzetak, jer sadrži dovoljne količine svih esencijalnih aminokiselina. Iz tog razloga smatra se odličnim biljnim izvorom proteina.

5. Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu i intenzitet rasta nivoa glukoze (šećera) u krvi nakon uzimanja određene hrane.

Konzumiranje hrane koja ima visok glikemijski indeks može stimulisati glad i doprineti gojaznosti. Takva hrana takođe je povezana sa mnogim hroničnim bolestima, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Kinoa ima nizak glikemijski indeks.

6. Bogata je antioksidansima

Kinoa je veoma bogata antioksidansima, supstancama koje neutrališu aktivnost slobodnih radikala, te za koje se veruje da pomažu u borbi sa starenjem i mnogim bolestima.

Jedna studija, koja je istraživala nivoe antioksidansa u različitim namirnicama, otkrila je da kinoa ima najveći nivo antioksidansa od svih deset obuhvaćenih istraživanjem.

(Espreso / Elle / Najžena)