NJAMIIIII
MUSAKU SA TIKVICAMA NA OVAJ NAČIN DOMAĆICE NISU SPREMALE: 1 sastojak ćete OD SAD STALNO STAVLJATI (RECEPT)
Meso i povrće posolite i pobiberite i dodajte začine po ukusu. Beli luk iseckajte sitno i dodajte u tiganj
Musaka je pravo jelo za sve koji vole kombinaciju povrća i mesa. Na našim prostorima musaka ima dugu tradiciju, a načini pripremanja su različiti.
Ipak, domaćice je najčešće spremaju sa krompirom, ali nisu nepoznate ni verzije u kojima se, umesto ovog povrća, koriste tikvice.
Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom.
Sastojci:
4 tikvice
500 g mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
1 srednja šargarepa
2 čena belog luka
so, biber
ulje
začini po ukusu
sastojci za preliv:
2 jaja
100 ml pavlake za kuvanje
so
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, a šargarepu izrendajte na krupno rende. Tiganj zagrejte, pa stavite malo ulja, a onda i crni luk i šargarepu.
Kada luk i šargarepa omekšaju, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne izgubi ružičastu boju, otprilike 10 minuta.
Meso i povrće posolite i pobiberite i dodajte začine po ukusu. Beli luk iseckajte sitno i dodajte u tiganj.
Tikvice operite i isecite na kolutove, pa ih usolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Posudu u kojoj ćete peći musaku nauljite, pa na dno poređaje polovinu tikvica.
Preko tikvica stavite nadev od mesa i poređajte drugu polovinu tikvica.
Musaku pecite u zagrejnoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Pomešajte jaja, pavlaku za kuvanje i so.
Posle 30 minuta, izvadite musaku iz rerne, pa je prelijte smesom od jaja i pavlake za kuvanje.
Musaku služite toplu uz omiljenu sezonsku salatu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)