Vasina torta, Foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

Interesantno

KO JE VASA IZ VASINE TORTE? Ne pravite je ako to NE ZNATE!

Prema priči rasprostranjenoj u narodu, Vasina torta je nastala u Paraćinu početkom 20-og veka a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Objavljeno: 21.03.2022. 14:28h

Naime, Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gosn Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč . Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa, koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu –Vasina torta.

Potrebni sastojci:

Kora:

5 jaja 60 g šećera 1 kašika mekog brašna 50 g mlevenih oraha Fil: 4 žumanca 60 g šećera 125 ml mleka 125 g šećera 200 g mlevenih oraha 200 g putera 1 pomorandža Šam: 4 belanceta 250 g šećera 180 ml vode Priprema kore:

Razdvojite žumanca i belanca. Narendajte na sitno rende koru od pomorandže i iscediti sok od nje. Belanca umutite u čvrst sneg. Uz stalno mućenje dodajte šećer i mutite sve dok se šećer ne rastopi. Sipajte brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promešajte. Sipajte masu u pripremljen kalup za okruglu koru i ispecite koru u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta.

Priprema fila:

Orahe za fil potopite u mleko sa 125 g šećera i kratko prokuvajte. Žumanca i 60 g šećera penasto izmiksajte na pari i ohladite. Umutite puter, dodajte poparene orahe, krem od žumanaca, koru i sok od pomorandže i dobro sjedinite sve sastojke.

Priprema šama:

FOTO: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Arijevakuhinja

Koru premažite filom a potom ukrasiti šamom od belanaca.

Prijatno!

(Espreso)