Ova žena je rođena bez materice, grlića materice i bez menstruacije: Kad je otišla kod ginekologa, usledio šok
Ešli Rajli, Foto: Printscreen/facebook/Ashley Reilly

šok

Ova žena je rođena bez materice, grlića materice i bez menstruacije: Kad je otišla kod ginekologa, usledio šok

„Rođena sam bez materice i grlića materice. Kao rezultat toga, nikada nisam imala menstruaciju, a imam 21 godinu", rekla je ona.

Objavljeno:

Ešli Rajli iz Herona u zapadnoj Australiji rođena je sa retkim stanjem - bez reproduktivnog sistema, uključujući matericu i grlić materice - što je uništilo sve njene nade da će u budućnosti postati majka.Ali, nedavni ultrazvuk je zaprepastio doktore, otkrivši da je ona nekim čudom razvila grlić materice i pola materice.

To je Ešli dalo nadu da bi šansa za buduću trudnoću mogla da se postane stvarnost.

Rođena bez reproduktivnog sistema

Ešli Rajli je poslednjih pet godina provela na hormonskoj terapiji zamene, leku koji se obično koristi za lečenje simptoma povezanih sa ženskom menopauzom.

„Rođena sam bez materice i grlića materice. Kao rezultat toga, nikada nisam imala menstruaciju, a imam 21 godinu", rekla je ona.

„Proteklih 5 godina bila sam na hormonskoj terapiji da izazovem pubertet jer se to nije dogodilo prirodnim putem", dodala je.

Rokitanski sindrom

Ešli je prvobitno dijagnostikovan rokitanski sindrom (MRKH) sindrom zbog toga što nije imala matericu.

MRKH uzrokuje da materica ili vagina budu nerazvijene ili čak nepostojeće - što trudnoću čini nemogućom.

Dijagnoza hipogonadizma

Međutim, nakon nedavnog skenera, njena dijagnoza je od tada ažurirana da ima hipogonadotropni hipogonadizam - stanje u kojem ženski jajnici proizvode malo ili nimalo polnih hormona, piše The Sun.

Ovo retko stanje pogađa otprilike jedno od 100.000 rođenih.

Zbunjena Ešli zašto još uvek nije dobila menstruaciju, Ešli je otišla kod lekara sa 16 godina.Testovi su potvrdili da nema reproduktivni sistem i da ima samo jedan bubreg.

Lekari su je stavili na terapiju zamene hormona, koju je uzimala pet godina, ne sluteći kakve će promene doneti.

Nada za prvu menstruaciju, a možda i trudnoću

Postoji nada za Ešli da bi mogla da dobije prvu menstruaciju ako njen reproduktivni sistem nastavi da raste - a možda bi čak mogla i da ima svoju decu.

Vest ju je ostavila "zbunjenom" i ispunjenom "toliko pitanja" o njenom ukupnom stanju.

„Dakle, rođena sam bez reproduktivnog sistema, a takođe sam rođena sa jednim bubregom koji je lud. Nedavno mi je neočekivano nastala delimično formirana materica", rekla je ona.

„Pored toga, postavljena mi je nova dijagnoza hipogonadotropnog hipogonadizma, koji utiče na nivoe mojih hormona zbog problema sa hipotalamusom ili hipofizom. Samo se nadam da će materica još više da raste i da ću, nadam se, dobiti prvu menstruaciju u narednih nekoliko meseci", zaključila je Ešli Rajli.

09:59

ŽENI MOŽETE IZVUĆI BEBU IZ MATERICE, ALI IZ GLAVE NIKAD Ginekolog: Nekima se posle prekida trudnoće javljaju i SUICIDALNE IDEJE

(Espreso zabava/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.