Samo najinteligentniji mogu da prebroje sve trouglove na slici: Deluje lako, a ustvari retko ko uspe (FOTO)
Zagonetka sa trouglom, Foto: Printscreen/facebook/IQPIRA

PROBAJTE

Samo najinteligentniji mogu da prebroje sve trouglove na slici: Deluje lako, a ustvari retko ko uspe (FOTO)

Zagonetke zasnovane na obliku koje se mogu promaći na internetu često ostavljaju ljude u čudu

Objavljeno:

Ove zagonetke mogu biti varljivo teške, jer izazivaju sposobnost našeg mozga da tumači vizuelne informacije i odupire se uobičajenim kognitivnim zamkama.

Na slici su prikazani trouglovi koji se međusobno preklapaju. Sve što treba da uradite je da ih sve prebrojite. Mislite li da ćete uspeti da rešite ovu mozgalicu? Vaše vreme počinje sada…

Izazov ovakvih zagonetki leži u složenoj obradi vizuelnih stimulansa u mozgu i kognitivnim mehanizmima koji su uključeni u njihovo rešavanje. Gurlin Barua, organizacioni psiholog i izvršni trener u That Culture Thing, kaže: „Zagonetke koje uključuju oblike i optičke iluzije, kao što je brojanje trouglova, često izgledaju izazovnije jer koriste složen način na koji naše oči i mozak rade zajedno kako bi tumačili vizuelne informacije.

„Jedna velika pristrasnost je sklonost našeg mozga da vidi obrasce, čak i kada ih nema. Ova osobina, poznata kao prepoznavanje obrazaca, pomogla je našim precima da prežive tako što su brzo identifikovali potencijalne pretnje ili resurse u svom okruženju.“

Još jedna uobičajena pristrasnost je pristrasnost potvrde, navodi ona, pri čemu smo skloni da se fokusiramo na informacije koje podržavaju naše početno tumačenje dok ignorišemo konfliktne dokaze. Ovo se može desiti u slagalicama kada se zakačimo za prvi obrazac ili oblik.

„Naš mozak se takođe oslanja na geštalt principe da bi dao smisao složenim vizuelnim informacijama. Ovi principi nam pomažu da organizujemo oblike i obrasce u koherentnu celinu, što je bilo korisno za navigaciju u našem okruženju. Međutim, u zagonetkama, ovi principi mogu da nas navedu da vidimo veze ili potpune oblike koji zapravo ne postoje“, potvrđuje Barua.

Takođe imamo tendenciju da upadnemo u zamku pristrasnosti sidrenja, gde se fiksiramo na prvu informaciju koju identifikujemo i na njoj baziramo sve naše kasnije odluke.

Kada se suoči sa složenom zagonetkom, Barua predlaže da korišćenje sistematskog pristupa može u velikoj meri poboljšati vašu preciznost i sprečiti frustraciju:

Razbijte je: Podelite slagalicu na manje delove kojima je lakše upravljati. Ovo vam omogućava da se fokusirate na jednu po jednu oblast i smanjujete mogućnost da previdite manje oblike.

Počnite jednostavno: Prvo identifikujte najočiglednije i najveće oblike. Ovo pruža osnovu za uočavanje manjih oblika koji se mogu formirati unutar ili oko njih.

Potražite preklapanja: Obratite veliku pažnju na oblasti u kojima se oblici seku. Regioni koji se preklapaju često stvaraju nove, manje oblike koje je lako propustiti.

Trag i oznaka: Upotrebite olovku ili prst da pratite obrise svakog oblika dok ih brojite. Ovo vam pomaže da pratite i izbegnete dvostruko brojanje. Takođe možete označiti svaki oblik brojem ili slovom radi veće jasnoće.

Promenite perspektivu: Ako ste zaglavili, pokušajte da rotirate slagalicu ili da je pogledate iz drugog ugla. Nova perspektiva ponekad može otkriti skrivene oblike ili obrasce.

Pravite pauze: Ako počnete da se osećate preopterećeno, odvojite se od slagalice na nekoliko minuta. Povratak sa svežim očima često može dovesti do novih uvida.

Vratimo se na zadatak s početka. Bilo je potrebno prebrojati sve trouglove na slici.

U komentarima ispod objave mogli su da se pročitaju različiti komentari. „16 do 18“, glasio je jedan. Drugi je komentarisao: „4^2 = 16 + 4 = 20.“ Mnogi u odeljku za komentare jednoglasno misle da je 20 tačan odgovor. Da li ste uspeli da rešite ovu mozgalicu? Ako jeste, kakav ste odgovor dobili?

Bonus video:

01:07

TESTEROM PODELE ČOVEKA NA POLA! Mađioničarski trik koji već 100 godina ostavlja bez daha! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/krstarica/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.