Najstariju optičku iluziju na svetu mogu samo POSEBNI da odgonetnu: Ako vidite dve žene, pravi ste GENIJE (FOTO)
Optička iluzija, Foto: printscreen/twitter/SpellOdyssey

DOBRO POGLEDAJTE

Najstariju optičku iluziju na svetu mogu samo POSEBNI da odgonetnu: Ako vidite dve žene, pravi ste GENIJE (FOTO)

Jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija optička iluzija na svetu jeste ona na kojoj su dve žene: jedna starica i jedna mlada dama

Objavljeno:

Ovih dana interesantna iluzija ponovo je postala popularna na društvenim mrežama, a mnogi su istom zbunjeni; oni koji vide mladu ženu vide samo nju, i koliko god se trudili ne mogu da uoče staricu, a važi i obrnuto.

Ova zanimljiva optička iluzija datira još iz 1915. kada ju je nacrtao karikaturista Vilijam Eli Hil, a potom objavio u američkom humorističkom časopisu "Puck" pod nazivom "Moja žena i moja svekrva". "Obe su na ovoj slici. Pronađite ih", pisalo je iz ilustraciju.

No, crtež je postao masovno popularan kada ga je američki psiholog Edvin Boring analizirao u svom radu "A new ambiguous figure" iz 1930. godine. Od tada je ova ilustracija poznata kao "Boringova figura", a bila je deo brojnih eksperimenata i istraživanja u narednim decenijama, prenosi "Mirror".

Većina ljudi izjavljuje da može da vidi samo jednu ženu, a mnogima čak ni smernice da vide onu drugu ne pomažu. Jedno je jasno - ili ćete uočiti mladu ženu sa šeširom čije je lice blago okrenuto ulevo ili ćete videti profil starice sa maramom. Evo nagoveštaja - ogrlica mlade žene su usta starice, a uši mlade žene su oko starice.

Ako ste se ikada zapitali zašto ste prvo ugledali koju god od ove dve žene, australijska studja iz 2018. koju su sprovela dva profesora psihologije zaključila je da to ima veze sa godinama, piše "Business Insider".

Studija je pokazala da će mlađe osobe od 18 do 30 godina prvo vide mladu ženu, dok oni stariji od 30 najčešće vide staru damu. Takođe, veća je verovatnoća da će muškarci prvo uočiti stariju gospođu.

Bonus video:

01:07

TESTEROM PODELE ČOVEKA NA POLA! Mađioničarski trik koji već 100 godina ostavlja bez daha! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/zenablic/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.