DVOMESEČNA BEBA PREMINULA OD POSLEDICA TOPLOTNOG UDARA: Roditelji je ostavili u KOLIMA po najjačem suncu
Beba, Foto: Profimedia

užas

DVOMESEČNA BEBA PREMINULA OD POSLEDICA TOPLOTNOG UDARA: Roditelji je ostavili u KOLIMA po najjačem suncu

Sve je bilo gotovo za par minuta

Objavljeno:

Devojčica od dva meseca preminula je nakon što je ostavljena na zadnjem sedištu auta koji je bio parkiran na jakom suncu, od posledica toplotnog udara. Ovo je usledilo samo dva meseca nakon što je devojčica usvojena kao novorođenče.

Telo Dajane Sofije Santos pronađeno je na zadnjem sedištu terenca svojih roditelja 13. juna negde oko 12 i 30 časova.

Devojčica je hitno prebačena u bolnicu, ali nije izdržala.

Šerif okruga San Dijego započeo je istragu kako bi se utvrdilo ko je devojčicu ostavio na zadnjem sedištu auta, a optužnica još uvek nije podignuta.

Danijelini roditelji Džejms i Romer Santos odveli su devojčicu kući 11. aprila nakon što su je prvi put videli u Atlanti gde je i usvojena. Na porodičnim fotografijama od ranije bili su nasmejani sa malom Dajanom, a na nekima su pozirali i sa dvogodišnjim sinom koji je takođe usvojen.

Beba
foto: Profimedia

Par je na društvenim mrežama u novembru prošle godine podelio objavu da žele da usvoje još jedno dete.

"Naša srca i dom otvoreni su da pružimo ljubav još jednom detetu. Želimo da naša deca odrastaju sećajući se bezbrižne igre u pesku, sklapanju prijateljstava, vožnji bicikla po paruku, krstarenju po Havajima."

Romer i Džejson su u vezi 20 godina, a u braku su od 2008. godine od kada je ova država dozvolila sklapanje istopolnih brakova.

Par živi u kući sa tri spavaće sobe, a imaju dosta životinja uključujući tri mačke, dva psa, kokoške, ribice i jato papagaja. Romer je strastveni baštovan i uzgaja voće, povrće i cveće u dvorištu, a Džejson se stara o životinjama.

Jedan od komšija je nakon ove nesreće dao izjavu za medije u kojoj je rekao da su njegove komšije izuzetno ljubazne, da su dobro postupali prema deci i da ih je često viđao kako se igraju sa njihovim usvojenim dečakom.

"Deluju kao fina porodica koja je želela sebi da pruži dobar život sa par dece, šteta što to nisu uspeli."

Istraga je u toku, a nakon nje biće utvrđen uzrok smrti devojčice.

Deca ne mogu tako brzo kao odrasli da regulišu telesnu temperaturu i njihova telesna temperatura zagreva se 3 do 5 puta brže nego kod odraslih. Kada temperatura dostigne odrađeni nivo, organi počinju da se gase.

Zakon Kalifornije izriče kaznu od 100 dolara svakome ko dete mlađe od 6 godina ostavi u automobilu bez nadzora odrasle osobe.

Iz policije sugerišu da roditelji nikako ne bi smeli da ostavljaju decu čak ni za trenutak, da bi završili neke obaveze, posebno ne kada su napolju visoke temperature.

Beba, Temperatura
foto: Profimedia

Šta je toplotni udar?

Toplotni udar je stanje opasno po život, a nastaje zbog dugotrajne izloženosti prekomernoj toploti, pri čemu se osoba ne može dovoljno znojiti kako bi snizila sopstvenu telesnu temperaturu. Sunčanica može, ali i ne mora da bude uvod u toplotni udar. Direktna izloženost suncu nije preduslov za toplotni udar. Vrele prostorije, autobusi, kola koja su ostavljena na suncu i sl. mogu da budu uvod u toplotni udar.

Ovako visoka temperatura dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema praćeno delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja. Organizam se u ovakvoj situaciji brani sistemskom reakcijom, koja može prouzrokovati stanje šoka.

Bebe i mala deca nisu u stanju da regulišu svoju telesnu temperaturu na isti način kao odrasli. Možda niste znali, ali deca su često žrtve toplotnog udara u kolima.

Iako deluje da je nemoguće zaboraviti dete u kolima, ipak, svake godine deca umiru od toplotnog udara jer su ostavljena u vrelom autu, najčešće slučajno, tako što roditelji ne primete da je dete ostalo, ili kada podcene značaj visoke temperature misleći da će posao obaviti ‘’za čas’’. Ovi smrtni slučajevi su najčešći kod dece uzrasta oko 3 godine.

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju (American Academy of Pediatrics) 37 dece umire godišnje od posledica toplotnog udara u kolima. Do toplotnog udara dolazi jer se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.

Dečije telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe. Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5 °C. Jasno je da se automobili brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta, auto može da se zagreje za 6-7 °C.

Simptomi toplotnog udara sporije nastupaju, ali duže traju. Deca su vruća, zajapurena tj. koža je topla i crvena– iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih «lomi virus», pa se mame i tate često zbune, misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su veoma razdražljivi – plaču, na izgled bez razloga, a veća deca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promenljivog su raspoloženja i imaju nesvesticu. Telesna temperatura je, po pravilu, povišena.

Toplotni udar može nastati i naglo, bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Koža je topla, vidljivo povišene temperature, suva i crvena, a puls je slab i jako ubrzan. Mogu se javiti grčevi, zenice su u početku sužene, a kasnije proširene. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma, a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt. Zato je neophodna intervencija lekara.

Kako biste sprečili da do ovoga dođe oblačite decu u svetliju, pamučnu garderobu. Obavezno je da deca piju što više tečnosti i izbegavajte izloženost suncu u najtoplijim vremenskim intervalima u toku dana.

Nikako ne ostavljajte decu samu u kolima, čak i na nekoliko minuta.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.