Pročitao pismo staro preko 200 godina, pa se umalo onesvestio! Od tog dana tvrdi da ga duh njegove majke...
Pismo, Foto: Jam Press/Rare Book Auctions / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

jeziva priča

Pročitao pismo staro preko 200 godina, pa se umalo onesvestio! Od tog dana tvrdi da ga duh njegove majke...

Jedan aristokrata se "onesvestio " nakon što ga je posetio duh njegove mrtve majke, navodi se u otkrivenom rukopisu starom 239 godina.

Objavljeno:

Jedan aristokrata se "onesvestio " nakon što ga je posetio duh njegove mrtve majke, navodi se u otkrivenom rukopisu starom 239 godina.

„Proganjanje“, za koje se kaže da se dogodilo u veličanstvenoj kući 1785. godine, otkrili su aukcionari koji su pregledali staru kutiju sa pravnim aktima i papirima. Zvanični listovi opisuju kako je aristokratu Frensisa Elda posetio duh njegove mrtve majke Ketrin otprilike u vreme kada je ona umrla, a da on to nije ni znao jer je bila stotinama kilometara udaljena od njega.

Rukopis je govorio kako je gospodin Eld bio u spavaćoj sobi svoje ćerke u ranim satima 29. marta 1785, kada se ukazanje pojavilo. Osetio je snažan nalet vazduha preko svog lica i video „neku vrstu oblaka ili pare“, koja je poprimila izgled i glas njegove majke.

Pismo
foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Duh mu je navodno rekao: „Dete moje, ne tuguj, mrtva sam, ali srećna".

Rečeno je da se sablasna poseta dogodila u Sejford Holu, u blizini Staforda, Stafordšir. Džim Spenser, direktor aukcije retkih knjiga u Ličfildu, naišao je na papire dok je vršio procenu vrednosti.

Rekao je: „Bilo je prilično jezivo otkriti ove papire tokom pripreme za Noć veštica. Našao sam ga u kutiji punoj starih ugovora koji se odnose na porodicu Vitbi iz Šagboroa i Hejvuda.To je nešto što stalno vidim, ali mi je reč 'poseta' upravo zapela za oko. Čim sam shvatio da govore o duhu, nisam mogao dovoljno brzo da čitam, oči su mi jurile ispred mozga.”

Nakon što je opisao detalje susreta sa duhovima, gospodin Spenser je dodao: „Gospodin Eld nije znao da je njegova majka, koja je živela u Pit Plejsu u Sariju, umrla tokom njegove posete. Sledećeg jutra, plašeći se loših vesti, naredio je svom sluzi da ga otprati do Stafordske pošte gde je uzeo pismo koje je napisala očeva domaćica u Pit Plejsu. U njemu je pisalo da je njegova majka „podnošljivo dobro i da je pojela izuzetno zeca kojeg joj je sin poslao iz Seighforda“. Briga gospodina Elda je nakratko bila potisnuta, sve dok nije shvatio da je sastavljena u subotu 26. marta - dva dana pre njegovog susreta sa duhom. Tokom putovanja autobusom kući, gospodin Eld je u više navrata govorio svom slugi da je „siguran“ da će „uskoro čuti loše vesti o svojoj majci“.

Pismo
foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

„Sledećeg petka, 1. aprila, gospodin Eld se vratio u Staford i dobio pismo u kojem ga obaveštava da mu je majka umrla u ponedeljak uveče ili utorak ujutru - 28/29. marta što se poklapa sa vremenom posete".

Ovo saznanje je dovelo do toga da se ’ onesvestio‘ od šoka. Na sahrani, gospodin Eld je rekao svom ocu o misterioznom proganjanju, koje ga je pretvorilo ’u žele‘.

„Otac gospodina Elda, Džon Eld iz Dorkinga, bio je istaknuti dobrotvor Stafordske opšte ambulante koju je naslikao poznati društveni slikar Tomas Gejnsboro.“

Rukopisni izveštaj dolazi sa pismima između prečasnog Tomasa Vitbija iz Kresvela i Rev Taunsona iz Malpasa u Češiru, u kojima se govori o „ovom veoma neobičnom događaju“. Očekuje se da će dokumenti biti prodati za između 300 i 500 funti, ali bi mogli da donesu mnogo više kada odu pod čekić na aukcijama retkih knjiga.

Bonus video:

01:44

BEBA S JOVANKOM PONOVILA SVOJ PLES SA KSENIJOM PAJČIN IZ SPOTA OPOJNI SU ZUMBULI Dragana bi sad pala u nesvest da nas vidi!

(Espreso/kurir/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.