NA GRADILIŠTIMA VEĆI PROMET ALKOHOLA NEGO U KAFIĆIMA: Otkriveno zašto GINU građevinski radnici u Srbiji!
Građevinski radnici stradaju na gradilištima, Foto: Filip Plavčić

zabrinjavajuća činjenica

NA GRADILIŠTIMA VEĆI PROMET ALKOHOLA NEGO U KAFIĆIMA: Otkriveno zašto GINU građevinski radnici u Srbiji!

Rodić je rekao da je najbolja preventiva nesreća na gradilištima zabrana alkohola i provera radnika

Objavljeno: 21:43h
Milka Radović

Više od 30 građevinskih radnika stradalo je širom Srbije a najviše u Beogradu, gde ih je i najviše zaposleno. Za neke slučajeve, prema rečima potpredsednika Građevinske komore Gorana Rodića glavni uzrok nesreće je alkohol.

Poznato je da se na mnogim divljim gradilištima ne poštuju ni minimalne mere bezbednosti, ali, prema rečima Rodića, okidač tragedija je upravo alkohol.

- Alkohol nikako ne sme da se unosi na gradilište. Veliki broj nesreća se dogodio baš zato što su radnici bili pod dejstvom alkohola. Mi imamo najveći broj povreda, i smrtnih slučajeva gde su ljudi pod dejstvom alkohola. Treba pooštriti kontrolu, posebno onih koji su na gradilištu šefovi, poslovođe da kontrolišu svoje radnike. Na kraju krajeva nije ni skupo da se kupi aparat za testiranje koji bi proveravao da li ima alkohola u krvi. Oni radnici koji rukovode kranovima, mašinama ne bi smeli da konzumiraju uopšte alkohol. Posebno u letnjem periodu kad ostanu na gradilištu, pa onda počnu sa jednim pivom, dođe do drugog, trećeg, gubi se koncentracija, i dolazi do ogromnog broja nesreća. To mora da bude jedna od glavnih preventiva - rekao je Rodić za "Espreso".

Građevinski radnici stradaju na gradilištima
Građevinski radnici stradaju na gradilištima foto: Filip Plavčić

A onda i sve to figurativno objasnio, i napomenuo da u ovoj konstataciji, nažalost, ima mnogo istine.

- Veći je promet piva na gradilištima, nego u kafićima - rekao je Rodić.

Na pitanje zašto se ovo dešava, on je rekao da je takođe jedan od problema što na građevini rade nekvalifikovani ili polukvalifikovani ljudi.

- Specifični su tu ljudi skupljeni, posebno u vreme kada oskudevamo sa pravim majstorima, i to je uvek bila masovna pojava, koja mora da se smanji na najmanji nivo. Ranije je to bilo drugačiji, bio je restoran gde su oni mogli da se osveže, da popiju vodu, kafu i sok, pojedu nešto, a sada im uglavnom i donesu nešto da pojedu baš tamo, i oni su prepušteni sami sebi. Preventiva je da im se zabrani da rade pod dejstvom alkohola - rekao je Rodić.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.