NOVE "CIGLE" KAO NOVI BERLINSKI ZID: Da li će samit BRIKS-a napraviti novu podelu sveta na globalnom planu?
Usijanje na Kurir TV, Foto: Promo

usijanje na kurir tv

NOVE "CIGLE" KAO NOVI BERLINSKI ZID: Da li će samit BRIKS-a napraviti novu podelu sveta na globalnom planu?

U "Usijanju" pitamo: U kakvoj poziciji se naša zemlja nalazi kada govorimo o mogućoj ekonomskoj podeli i kako bi EU tumačila prisustvo naše zemlje na Samitu čiji je domaćin Vladimir Putin?

Objavljeno:

U Kazanju će 22-24. oktobra biti održan XVI Samit lidera BRIKS-a. Na Samitu će prvi put učestvovati nove članice asocijacije. Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Samit se održava pod motom: „Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost". Ruski predsednik Vladimir Putin, koji će biti domaćin skupa u Kazanju vidi zemlje BRIKS-a kao protivtežu Zapada u globalnoj politici i trgovini.

Domaćin skupa je izjavio je u septembru da očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na forumu BRIKS-a u Kazanju. Odgovor srpskog predsednika saznaćemo večeras. U "Usijanju" pitamo: U kakvoj poziciji se naša zemlja nalazi kada govorimo o mogućoj ekonomskoj podeli i kako bi EU tumačila prisustvo naše zemlje na Samitu čiji je domaćin Vladimir Putin?

Šta znači širenje BRIKS-a? Za šta se zalaže Kina, a za šta Rusija? Koju ulogu sada BRIKS ima na globalnom tržište nafte nakon prijema Saudijske Arabije, koja sama čini 12,9% svetske proizvodnje nafte? Da li će BRIKS uvođenjem sopstvene monete sprovesti dedolarizaciju sveta? gosti "Usijanja": dr Rajko Petrović politikolog Instituta za evropske studije Ljubomir Djurić potpredsednik Centra za nacionalnu politiku Emil Zoronjić predsednik upravnog odbora Omladinske mreže urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.