Francuski predsednik od danas u Srbiji, dočekuje ga Vučić: Posetiće i Novi Sad
Vučić i Makron, Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

MAKRON U SRBIJI

Francuski predsednik od danas u Srbiji, dočekuje ga Vučić: Posetiće i Novi Sad

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je juče kao veoma pozitivnu vest dolazak francuskog predsednika u Beograd

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron stiže danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Francuski šef države će u popodnevnim časovima sleteti u Beograd, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbije, gde će biti dočekan uz najviše vojne i državne počasti.

Kako je najavljeno, najvažnije teme razgovora dvojice predsednika biće iz domena politike, energetike i odbrane. Očekuje se potpisivanje važnih sporazuma, kao i razgovori o pitanju Kosova i Metohije i daljem procesu evrointegracija.

Evropski put

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je juče kao veoma pozitivnu vest dolazak francuskog predsednika u Beograd i naglasio da je poseta važna i u kontekstu evrointegracija.

- Mislim da je dolazak čelnika jedne zemlje EU Srbiju veoma pozitivna vest. Mislim da je deo angažmana mnogih zemalja članica koje rade na jačanju bilateralnih odnosa sa Srbijom. To je važno u kontekstu evropskog puta Srbije - rekao je Žiofre.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović saopštila je da se tokom posete predsednika Francuske očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

Upravo ekonomske, ali i vojne teme trebalo bi da budu u fokusu susreta dvojice predsednika, a Vučić je ranije izjavio da bi kupovina vojnih aviona "rafal" bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, "koje bi iznelo i do tri milijarde evra". Da su vojna pitanja deo agende, potvrdio je Makron na konferenciji za medije 18. jula, nakon Samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Prvi put bio 2019. godine

Obratio se na srpskom jeziku

Makron je prvi put bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019, kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju - poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

(Espreso / Kurir / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.