EVO KADA ĆE BITI OBJAVLJENI REZULTATI IZBORA: Za ovaj grad bi se prvo moglo znati kako su glasali građani
Izbori, Foto: Beta Miloš Miškov

izbori

EVO KADA ĆE BITI OBJAVLJENI REZULTATI IZBORA: Za ovaj grad bi se prvo moglo znati kako su glasali građani

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova

Objavljeno: 19:12h

Građani Srbije sa nestrpljenjem očekuju rezultate izbora, prema najavama, prvi preliminarni rezultati izbora u 89 gradova i opština, među kojima je i Beograd, biće objavljeni nešto pre 21 časova.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova, a kako je objavio Cesid, ova organizacija i Ipsos Srbija prve rezultate izbora očekuju posle 21 čas.

Posle toga oni će uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos Srbija i CeSID ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata.

CeSID: Prvi rezultati izbora sat i po po zatvaranju birališta

Ivo Čolović, programski direktor Cesida, rekao je da će biti objavljeni prvi rezultati izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sat i po po zatvaranju glasanja.

- Sve do zatvaranja biračkih mesta pratimo izlaznost, da bismo posle 20 časova izašli sa procenom izlaznosti i procenom rezultata, zavisno od toga koliko se brzo budu brojali glasovi. Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa nekim prvim rezultatima izbora u jednom od ova tri grada, ne znam tačno u kom, ali možda u Nišu - rekao je Čolović.

Lukić: Rezultati glasanja tokom noći

Žena ubacuje listić u glasačku kutiju
Žena ubacuje listić u glasačku kutijufoto: Beta Milan Obradović

Kada je reč o Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) koja će saopštavati zvanične rezultate izbora u Beogradu, prema rečima Zorana Lukića, predsednika GIK-a u Beogradu, oni će "rezultate glasanja objaviti tokom noći".

- Posle zatvaranja svih biračkih mesta, kada budemo imali prve relevantne podatke o rezultatima izbora održaćemo konferenciju za štampu, gde ćemo to i saopštiti - rekao je Lukić.

Istakao je i da će se rezultati duplo proveravati na osnovu originalnih zapisnika u radu biračkih odbora, kako bi podaci koje objavljuju bili zvanični i potpuni.

- Mi čekamo originalne primerke zapisnika i duplu proveru njihovih upisa - izjavio je Lukić.

Praksa je pokazala da sa izborima otprilike u isto vreme sa prvim preliminarnim rezultatima izlaze i stranke koje učestvuju na izborima.

Rezultati koje GIK objave su zvanični, dok su one koje stignu sa adresa agencija koji se bave istraživanjem javnog mnjenja procene.

Lokalni izbori održavaju se u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike održani 17. decembra 2023. godine ali, nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima, na izbore u Beogradu izlazi se ponovo.

Bonus video:

03:24

OČEKUJU NAS NAJZNAČAJNIJI IZBORI ZA EVROPU, ODREDIĆE SE TOKOVI KRIZA Gosti jutarnjeg programa: Aktuelni nemaju više kapaciteta

(Espreso/Blic/Danijela Luković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.