VODIČ KROZ IZBORE: Evo kako mogu glasati osobe sa INVALIDITETOM, pažljivo pročitajte!
Glasanje, Foto: Beta Miloš Miškov

izbori u srbiji

VODIČ KROZ IZBORE: Evo kako mogu glasati osobe sa INVALIDITETOM, pažljivo pročitajte!

Objavljeno:

U Srbiji će 2. juna biti održani izbori u 88 gradova i opština, među kojima je i Beograd. Oni koji žive u jednom od tih mesta, a nisu u mogućnosti glasati na biračkom mestu zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta imaće priliku da ispune svoju građansku dužnost.

Birači koji na izborima 2024. nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta mogu da glasaju van biračkog mesta. O tome treba da obaveste lokalnu izbornu komisiju najranije 72 sata pre dana glasanja, a najkasnije do 11 sati na dan glasanja, odnosno birački odbor na dan glasanja, najkasnije do 11 sati.

Birači koji su osobe sa invaliditetom i koji nisu u stanju da se svojeručno potpišu u izvod iz biračkog spiska, mogu da se potpišu tako što će u odgovarajućoj rubrici u izvodu otisnuti pečat koji sadrži podatke o njihovom identitetu, odnosno pečat sa ugraviranim potpisom (faksimil).

Birači koji su nepismeni ili su osobe sa invaliditetom, a ne poseduju pečat sa podacima o njihovom identitetu niti faksimil, stavljaju otisak prsta, ili se umesto njih svojim imenom i prezimenom potpisuje njihov pomagač, ako su ga doveli na biračko mesto.

Nakon toga će član biračkog odbora sprejom obeležiti kažiprst desne ruke ispod korena nokta. Ako nemate kažiprst desne ruke, sprejom se obeležava sledeći dostupan prst udesno i na kraju palac te ruke. Ako nemate desnu šaku, sprejom se obeležava kažiprst leve ruke, odnosno sledeći dostupan prst ulevo i na kraju palac te ruke. Ako nemate šake, obeležavanje sprejom se ne obavlja.

Nakon obeležavanja prsta sprejom na izborima, prilazite članu biračkog odbora koji će vam uručiti glasački listić, i poučiti vas o tome kako se glasa.

Lokalni izbori u Srbiji održavaju se 2. juna.

Bonus video:

03:24

OČEKUJU NAS NAJZNAČAJNIJI IZBORI ZA EVROPU, ODREDIĆE SE TOKOVI KRIZA Gosti jutarnjeg programa: Aktuelni nemaju više kapaciteta

(Espreso/Blic/Danijela Luković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.