Novi detalji proširene optužnice protiv roditelja dečaka ubice iz "Ribnikara": Otac ga nazivao "psihopatom", a onda
Dečak ubica i njegovi roditelji, Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

Više javno tužilaštvo u Beogradu

Novi detalji proširene optužnice protiv roditelja dečaka ubice iz "Ribnikara": Otac ga nazivao "psihopatom", a onda

Zaključuje se i da je došlo do propusta u vaspitanju

Objavljeno: 19:07h

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu proširenje optužnice protiv roditelja dečaka ubice iz "Ribnikara", zbog sumnje da su izvršili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, a Blic donosi najnovije detalje iz optužnice.

- Prema navodima optužnog akta, okrivljeni su u navedenom periodu zanemarili psihičko i emocionalno stanje svog deteta, tako što nisu adekvatno reagovali na osećanje koje se kod deteta razvilo - da je odbačeno i neprihvaćeno u odeljenju koje je pohađalo do sedmog razreda u OŠ "Vladislav Ribnikar" i nakon zatražene promene smene i odeljenja prilikom prelaska u sedmi razred, te upućivanja da se zbog toga obrate psihologu, nisu reagovali na ovakve preporuke - kaže izvor "Blica".

Kako se dalje navodi, ni nakon promene smene i odeljenja, uprkos kontinuiranom osećaju neprihvatanja, okrivljeni nisu detetu obezbedili adekvatnu lekarsku i psihološku podršku i pomoć.

Nazivao ga "psihopatom" i vodio u streljanu

- Takođe, uprkos ovakvom psihičkom stanju deteta i činjenici da je i sam detetu govorio da je "psihopata", Vladimir Kecmanović je, uz obaveštavanje supruge, u tri navrata vodio dete u streljački klub te odobrio obuku i sam ga obučavao za upotrebu vatrenog oružja i gađanje u siluete ljudi - priča naš izvor.

Ovu vrstu aktivnosti, koja očigledno ne odgovara uzrastu deteta i njegovom psihičkom i emocionalnom stanju, Miljana Kecmanović nije onemogućila, iako je bila upoznata sa njima, jer joj je suprug slao fotografije i video-snimke gađanja deteta iz streljane.

- Usled ovakvog ponašanja okrivljenih došlo je do grubog zanemarivanja da dete izgradi moralnu ličnost i razvije osećaj lične odgovornosti, te bude usmereno na prihvatanje osnovnih društvenih vrednosti - napominje.

Roditelji dečaka ubice
Roditelji dečaka ubicefoto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Zaključuje se i da je došlo do propusta u vaspitanju, usled kojeg dete nije izražavalo emocije koje je osećalo, pri tome trpeći konstantan pritisak majke Miljane Kecmanović da je potrebno da bude najbolji u školi.

Kecmanovićima proširena optužnica

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović naveo je da je do proširenja optužnice došlo nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza u toku krivičnog postupka protiv okrivljenih, koji je trenutno u fazi glavnog pretresa pred Višim sudom u Beogradu, protiv Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, a protiv Miljane Kecmanović zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Stefanović ukazuje da postoji opravdana sumnja da su oni u periodu od 30. aprila 2022. godine do 3. maja 2023. godine grubim zanemarivanjem svoje dužnosti vaspitavanja, zapustili svoje maloletno dete, koje je 3. maja 2023. godine upotrebom vatrenog oružja lišilo života radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i devetoro učenika te škole, kao i jer je teško povredilo nastavnicu istorije i još petoro učenika.

- Zbog faze postupka u kojoj je isključena javnost odlukom Višeg suda u Beogradu, detalje proširenja optužnice ne mogu da iznosim, ali ukazujem da je upravo inkriminisano ponašanje roditelja rezultiralo ovim nezapamćenim, tragičnim događajem od 3. maja 2023. godine u OŠ "Vladisav Ribnikar" - zaključuje glavni javni tužilac VJT u Beogradu.

Bonus video:

00:08

DEČAKA UBICU DOVODE U SPECIJALNI SUD! Stigao na nastavak svedočenja protiv roditelja u slučaju Ribnikar

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.