Detalji stravičnog vršnjačkog nasilja u Mladenovcu: Dečaku slomili nos zbog papuča, vrištao i plakao satima!
Vršnjačko nasilje, Foto: Profimedia

jezivo

Detalji stravičnog vršnjačkog nasilja u Mladenovcu: Dečaku slomili nos zbog papuča, vrištao i plakao satima!

Oglasila se majka povređenog dečaka

Objavljeno:

Jeziv slučaj vršnjačkog nasilja pre nešto manje od mesec dana potresao je Mladenovac, kada su trojica učenika Osnovne škole "Momčilo Živojinović" napala desetogodišnjeg dečaka ispred školske kapije, na terenu za fizičko, i ostavila mu bolne posledice. Mališan je prilikom udarca zadobio prelom nosa zbog kojeg je kasnije završio i na operacionom stolu, a njegova majka Tamara Vukosavljević u potresnoj ispovesti za "Blic" opisala je "golgotu" kroz koju je njena porodica prošla, ali i da li će njen sin zbog ove traume promeniti školu.

Kako je majka na samom početku istakla, i dalje je pri stavu da dete treba da promeni školu, međutim, fokus je sada na najbezbolnijem prevazilaženju straha koji je dete preživelo usled vršnjačkog nasilja.

- Ja sam i dalje pri stavu da dete promeni školu, ali trenutno u saradnji sa bivšim suprugom gledamo šta je u interesu našeg sina. On je zato krenuo na razgovore kod psihologa kako bi što bezbolnije prebrodio celu situaciju - počinje priču naša sagovornica dodajući da je, prema rečima psihologa, mališan trenutno u fazi preispitivanja.

Nakon vršnjačkog nasilja završio na operacionom stolu

Prilikom udarca koji je dobio od jednog od učenika trećeg razreda dečak je zadobio tešku telesnu povredu nosa koja je kasnije zahtevala i hiruršku intervenciju na Kliničkom centru Srbije. Ipak, ovde nije bio kraj mukama ovog deteta.

- Sama operacija nosa je prošla dobro zahvaljujući doktoru Mićoviću i celom ORL timu na Kliničkom. Međutim, najteže je bilo nakon operacije jer je dete vrištalo tri sata. Nije mogao lepo da diše i samo je plakao - priseća se majka.

Majka tvrdi da škola nije postupila profesionalno

Postupanjem škole, kako navodi, nije zadovoljna jer su kao odgovorna lica, prema njenom mišljenju, postupili krajnje neprofesionalno, pozivajući ih da nepuna 24 sata pre operacije sa detetom dođu u školu, iako su znali za kada je zahvat zakazan i da zbog istog moraju da idu u Beograd.

Vršnjačko nasilje
Vršnjačko nasiljefoto: Društvene mreže

Takođe, nijednog momenta nas nisu pismenim putem obavestili o ishodu disciplinskog postupka koji je stupio na snagu 27.09. Iako su u prethodnom periodu već obavili razgovor sa učenicima trećeg razreda, dok sa mojim detetom koje je zadobilo teške telesne povrede niko nije razgovarao - napominje Tamara.

Ona dodaje da dečak nije mogao ni da se izjasni o okolnostima nesrećnog slučaja, niti da ispriča na koji način je došlo do povrede i ko mu je istu naneo.

- Mene lično niko ni od roditelja te dece nije kontraktirao, niti je ko pitao kako je moj sin - priča naša sagovornica.

Vršnjačko nasilje počelo prvo verbalno, danima pre napada

U razgovoru sa svojim sinom Tamara je otkrila da je vršnjačko nasilje počelo čak četiri dana pre napada, i to verbalno, provokacijama na račun materijalne situacije.

- Te provokacije počele su u večernjim satima 16.09. kada je dete krenulo da kupi namirnice, kada su ga ta deca ismevala zbog papuča koje je nosio u tom momentu. Od navedenog dana, pa sve do 20.09, kada se fizički kontakt i desio, prilikom svakog susreta sa tom decom moje dete je trpelo provokacije i ismevanja zbog tih papuča - objasnila nam je Tamara.

Ono što je za nju i njenog bivšeg supruga takođe bilo šokantno, jeste činjenica da ih niko nije obavestio o merama koje su izrečene deci koja su napala njihovog sina.

- Samo ono što znamo to je iz medija jer nas niko o izrečenim merama nije obavestio, a to je da je imaju pojačan nadzor, ništa drugo ne znamo. To je direktor izjavio u medijima - kazala je ona.

Direktor škole se ranije oglasio za "Blic"

Direktor Osnovne škole "Momčilo Živojinović" Miljan Novović istakao je ranije za "Blic" da se sukob dogodio van školskog dvorišta, ali da je škola preduzela sve neophodne mere.

- Posle nastave, van školskog dvorišta, došlo je do sukoba među đacima, kada je dečaku 5. razreda naneta povreda. Prvo je došlo do verbalne rasprave, a onda je petaka udario dečak, koji je to i priznao. Naneo mu je prelom nosne kosti - kazao je direktor.

Škola je za slučaj vršnjačkog nasilja saznala preko platforme "Čuvam te", nakon čega je odmah pokrenut disciplinski postupak, kaže direktor.

Prijavu smo videli na platformi "Čuvam te" i odmah pokrenuli disciplinski postupak. Obavestili smo i policiju i dostavili im i snimke nadzornih kamera - ističe Novović za "Blic".

Kako je dalje objasnio, nakon pokretanja vaspitno-disciplinskog postupka svi učenici su u pojačanom vaspitnom radu, a odluka, koju će doneti komisija nakon 20 dana, zavisi od ponašanja učenika.

Bonus video:

04:38

DECA NAM GLEDAJU KAKO SE NASILNICI NEKAŽNJENO IZVUKU I ONDA IM JE TO NORMALNO Zbog čega svako drugo dete OPRAVDAVA NASILJE?

(Espreso/Blic/Jelena Peranović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.