Zašto se najteže nesreće dešavaju neradnim danima? Stručnjaci dali odgovor, ovi sati su najkritičniji na putevima
Bački Petrovac, Foto: Instagram/192_rs

TOKOM TRI VIKENDA U SRBIJI POGINULO 11 OSOBA

Zašto se najteže nesreće dešavaju neradnim danima? Stručnjaci dali odgovor, ovi sati su najkritičniji na putevima

U saobraćajnim nezgodama u u 2023. godini poginulo je 90 mladih

Objavljeno:

Juče je kod Bačkog Petrovca došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginula žena (38), dok su njene tri ćerke (7,9 i 12) teško povređene, a teške povrede zadobio je i njen suprug (36). Nažalost, u prethodnih mesec dana, skoro da nismo imali vikend tokom kog se nije dogodila teška saobraćajna nesreća na srpskim putevima, a kako kažu sagovornici "Blica", za to postoji i razlog.

Podsetimo, crni niz počeo je još u avgustu, kada je u roku od 3 dana poginulo čak 13 osoba i jedno dete.

Vojno vozilo samlelo automobil u kom je bila porodica sa troje male dece

U nedelju, 22. septembra došlo je do stravične nesreće koja je potresla celu Srbiju, ali i region.

Vojno vozilo PASARS sravnilo je sa zemljom automobil u kom se nalazila porodica sa troje maloletne dece i njihova porodična prijateljica. Preživela je samo jedna osoba, majka dece, koja je bila u svesnom stanju kada je hitna pomoć stigla na lice mesta. Ispostavilo se da je vozač oklopnog vozila imao više od 0.20 promila alkohola u krvi.

Otac i troje dece izgubilo život u nesreći kod Raške
Otac i troje dece izgubilo život u nesreći kod Raškefoto: Facebook

Tog vikenda stradalo je ukupno 8 osoba.

Sa proslave pravo u smrt

Samo nedelju dana kasnije, 29. septembra, J.S. (24) i K.P. (23) stradale su u nedelju oko 4 časa nakon ponoći na magistralnom putu Valjevo-Šabac, u ataru sela Brankovina kada su se vraćale sa proslave.

Mlade Valjevke, od kojih je Kristina bila na mestu suvozača, nalazile su se u “audiju A4” za čijim volanom je bio V.K. (22) iz Beograda i koji se iz pravca Valjeva kretao ka Koceljevi, kada je dolaskom u Brankovinu izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo u kanal s desne strane puta i udario u betonski propust gde se zaustavio.

Teške telesne povrede zbog kojih su odmah transportovani u Urgentni centar KCS u Beogradu, zadobili su vozač i ostali putnici “audija”, Valjevka D.Ž. (18) i I.K. (22) iz sela Blizonje.

Lepo vreme, brza vožnja i veliki broj automobila na putevima

Kako za "Blic" objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, vikendom imamo više saobraćajnih nezgoda jer je veći broj vozila na putevima.

"Vikendom imamo veći broj saobraćajnih nezgoda jer je veći broj vozila na putevima, a pogotovo međugradskim. Takođe, imamo i više lica u vozilima jer niko ne ide sam. Uglavnom putujemo sa porodicama, prijateljima... Samim tim, kada dođe do sudara dva automobila više lica izubi život i imamo više povređenih", pojašnjava Okanović.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Kurir TV

Ipak, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže da nažalost ovo što se dešava nije ništa čudno, jer smo uvek vikendom imali više nesreća zbog cirkulacije na putevima, a pogotovo kada je lepo vreme.

"Voze brzo, lepo je vreme. Pojačan je obim saobraćaja i onda će biti više nezgoda. Nisam primetio da se desilo neka velika promena u odnosu na ranije godine. Bitna je edukacija vozača, bitno je da ih konstantno podsećamo koliko je opasno voziti nesavesno i brzo i da ih upozoravamo kakve posledice to ostavlja na učesnike u nezgodama", navodi sagovornik BLica.

Podsetimo, u saobraćajnim nezgodama u u 2023. godini poginulo je 90 mladih, a do kraja maja ove godine 39 osoba starosti između 15 i 30 godina.

Najviše saobraćajnih nezgoda dešava se vikendom između 21:00 i 02:00 časa.

Bonus video:

00:14

Udes na Obrenovačkom drumu

(Espreso/Blic/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.