Zemunski klan je iz ove vile komandovao, a onda su je razorili: Ovo je misterija i posle 20 godina, isplivao snimak
Zemunski klan, Foto: ZEMUNSKI KLAN

ZEMUn

Zemunski klan je iz ove vile komandovao, a onda su je razorili: Ovo je misterija i posle 20 godina, isplivao snimak

Rušenje tvrđave odakle je zemunski klan komandovao počelo je odmah nakon ubistva premijera Đinđića

Objavljeno: 20:24h

Zloglasna kuća zemunskog klana, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Šilerovoj ulici srušena je pre 21 godinu, ali je ostala misterija zašto je to učinjeno. Neki su rekli kako je ovo direktan odgovor na ubistvo premijera koje su članovi zenumskog klana organizovali, dok su drugi tvrdili kako je ovo bio pokušaj zataškavanja ko je sve dolazio u ozloglašenu kuću kriminalnog klana.

Rušenje tvrđave odakle je zemunski klan komandovao počelo je odmah nakon ubistva premijera Đinđića i potrajalo skoro dve nedelje, sa nekoliko neuspelih pokušaja rušenja vile bagerima.

Razlog koji se navodi za rušenje je nelegalna gradnja, a to je tada i bila jedina opcija, jer je Zakon o oduzimanju imovine stupio na snagu tek šest godina kasnije.

Policija je ušla u zdanje u Šilerovoj ulici 13. marta, ali su Spasojević i Luković već bili u bekstvu. Ubijeni su 27. marta u večernjim satima u policijskoj akciji u Meljaku, kada je rušenje već okončano.

Mile Novaković, bivši šef Uprave kriminalstičke policije (UKP) i čovek koji je učestvovao u otkrivanju i hapšenju ubica premijera, kaže da je sve porušeno da se ne bi otkrilo ko je sve tamo godinama odlazio.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđićfoto: Profimedia

Dan posle ubistva Đinđića doneta je odluka da se osvete Dušanu Spasojeviću i da poruše objekat.

"Spekulisalo se da je to učinjeno da se ne bi otkrilo ko je sve dolazio tamo" navodi Novaković i dodaje: "Što bi se rušila zgrada, dovoljno je pokupiti kasete i kompjutere. Ruši se bazen, da se ne bi našle dlake, gde bi se DNK analizom utvrdilo ko se sve kupao u bazenu. Oni na koje se ciljalo su u svojim saopštenjima i svedočenjima ispričali da su dolazili u Šilerovu i brčkali se u bazenu."

Novaković je takođe dodao da smatra da se zdanje u Šilerovoj moglo iskoristiti za novi dom zdravlja, starački dom ili obdanište, te da je odluka rušenja bila krajnje ishitrena.

Priča o Zoranu Đinđiću, njegovom ubistvu, ali i odnosima koje je imao sa zemunskim klanom glavna je tema i nove domaće serije "Sablja" koja uskoro kreće sa emitovanjem.

Snimak rušenja vile emitovan je i na televiziji, a i dan danas se može naći na internetu:

Bonus video:

03:05

ZEMUNSKI KLAN IMAO POLITIČKU GARANCIJU ZA LIKVIDACIJU ĐINĐIĆA Svetislav Basara nema dilemu: Ovaj političar je umešan u ubistvo?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.