Tri godine od ubistva MMA borca: Ubijen u sačekuši, sumnja se da nije bio glavna meta napada, a ovo su osumnjičeni
Uroš Kovačević, Foto: Printscreen/Youtube

ubistvo

Tri godine od ubistva MMA borca: Ubijen u sačekuši, sumnja se da nije bio glavna meta napada, a ovo su osumnjičeni

Istraga je ukazala na to da su Kovačević i Stefanović duže vreme praćeni

Objavljeno:

MMA borac Uroš Stefanović ubijen je pre tačno tri godine u novosadskom naselju Detelinara. Prve informacije ukazivale su na to da je u pitanju kriminalni obračun. Nakon pucanja na Stefanovića ubica je pobegao, zbog čega je policija odmah blokirala Novi Sad i pokrenula potragu. Stefanović je, od zadobijenih povreda, preminuo 3. septembra. Ipak, tokom istrage je uvtvrđeno da on nije bio primarna meta, već da je život izgubio jer se u pogrešno vreme našao na pogrešnom mestu.

Stefanović je, prema pisanjima medija, bio angažovan kao telohranitelj Gorana Kovačevića Goranca koji je ranjen u ruku, a navodno je bio glavna meta napada. Kako su pisali mediji u danima nakon ubistva, prvi rezultati istrage ukazali su na to da su Stefanović i Goranac pokušali da se sakriju od napadača.

Kovačevićevo ime dovodi se u vezu sa trgovinom narkoticima, zbog kojih je i osuđivan i otmicama, a ima pozamašan policijski dosije. Stefanović, koji nije imao kriminalni dosije, niti se bavio kriminalom je, u tom slučaju, bio "kolateralna šteta", te nisu postojale sumnje da je on bio meta.

Kovačević se, najverovatnije, u pratnji Stefanovića vraćao kući kada su primetili da ih neko prati. U želji da se sklone sa ulice, skrenuli su u prolaz, a potom u dvorište zgrade. To, ipak, nije zavaralo napadače, te su automobilom uleteli u dvorište i otvorili rafalnu paljbu iz poluautomatskog oružja. Stefanović je ubijen na licu mesta, a napadači su izleteli iz prolaza zgrade i preko trotoara izašli na put. Njihovo vozilo je kasnije pronađeno na izlazu iz grada, a na njemu je bilo rupa od metaka, što ukazuje na to da je došlo do razmene vatre. Ispaljeno je 15 metaka.

Prvi rezultati istrage ukazivali su na to da u napadače nije pucao Stefanović, već Kovačević. Ipak, ono što je te sumnje moglo da potvrdi bili su rezultati analiza "parafinske rukavice" tokom obdukcije tela Stefanovića, kako bi bilo utvrđeno da li na njegovim rukama ima tragova baruta.

Istraga je ukazala na to da su Kovačević i Stefanović duže vreme praćeni, kao i na to da je automobil u kom su bili napadači za svhu ubistva kupljen nekoliko meseci ranije u Inđiji.

Uroš Stefanović
foto: Prinstcreen/Youtube

Pronađen DNK

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da je izvršen uviđaj lica mesta, da su izuzeti svi tragovi i oduzeti određeni predmeti, a da su "veštačenja dala rezultate".

U automobilu su pronađeni brojni biološki tragovi, ali i ragovi krvi. Na osnovu tih dokaza forenzičari su, uz pomoć stručnjaka, uspeli da izoluju DNK progile i identifikuju dvojicu direktnih izvršilaca, a posredno i nalogodavca.

Tri dana posle ubistva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom gostovanja u medijima rekao da je "ubistvo Uroša Stefanovića rešeno" i da su "pronađeni DNK tragovi trojice napadača". Hapšenja su počela istog dana. Slobode je lišeno 13 osoba, među kojima je bila i jedna žena. U policijskoj akciji su, takođe, zaplenjeni narkotici, oružje, municija, osam vozila i 50.000 evra. Neki od uhapšenih su zadržani, ali zbog drugih krivičnih dela.

Među uhapšenima je bio Slobodan Milutinović Snajper, a ispostavilo se da je uhapšena njegova supruga. Njih je tužilaštvo potom teretilo za nelegalno držanje oružja. Nakon saslušanja su pušteni da se brane sa slobode.

Uprkos velikom broju uhapšenih, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je dan nakon hapšenja saopštilo da se i dalje traga za neposrednim izvršiocima ubistva i ranjavanja, čiji je DNK pronađen.

Raspisana potraga za bivšim policajcem

Pet dana nakon ubistva raspisana je potraga za bivšim policajcem Daliborom Bogdanovićem Boćom zbog sumnje da je upravo on organizovao likvidaciju Gorana Kovačevića u kojoj je nastradao MMA borac.

Bogdanović je, navodno, organizovao ubistvo Kovačevića jer je sumnjao da Kovačević stoji iza nekoliko pokušaja njegove likvidacije. Poslednji put je eksplozivna naprava pronađena u zgradi u kojoj živi Bogdanovića u aprilu prošle godine, a to je bio četvrti put da je neko pokušao da ga ubije.

Dalibor Bogdanović Boća
Dalibor Bogdanović Boćafoto: Slađana Stojanović

Osim za Bogdanovićem potraga je raspisana i za i Danijelom Janjošem, a tužilaštvo ih je teretilo za krivična dela ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Njima je u odsustvu određen pritvor i tužilaštvo je zatražilo izdavanje poternice. Janjoš je uhapšen, a u pitanju je bivši reprezentativac Srbije u Streljaštvu.

Bivši policajac predao se policiji u martu 2022. godine u Novom Sadu. Policiji se predao bez advokata. Dan nakon njegove predaje podignuta je optužnica.

Suđenje za ubistvo počelo je u junu 2022. godine, a počelo je ispočetka u februaru ove godine zbog promene predsedavajućeg sudije do koje je došlo zbog toga što je prvobitni predsedavajući sudija premešten u Apelacioni sud.

Poslednje ročište održano je 18. juna iskazom veštaka, koji je rekao da su na perici i rukavicama iz automobila pronađeni tragovi okrivljenog Bogdanovića, dok jeBbogdanović to negirao i rekao da "nije koristio ni periku, ni rukavice" i da je osoba sa teškim invaliditetom.

Bonus video:

20:40

POPODNEVNI DNEVNIK 02.09.2024

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.