Muškarac (49) proneverio desetine hiljada evra dok je radio u Generalnom konzulatu Srbije u Nemačkoj
VJT, Foto: Nebojša Mandić

krivična dela Pronevera i Zloupotreba službenog položaja

Muškarac (49) proneverio desetine hiljada evra dok je radio u Generalnom konzulatu Srbije u Nemačkoj

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela Pronevera i Zloupotreba službenog položaja

Objavljeno:

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela Pronevera i Zloupotreba službenog položaja

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Igora M. (49) zbog sumnje da je kao računopolagač u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Dizeldorfu, u SR Nemačkoj u toku 2020. godine proneverio 14.130,00 evra, kao i jer je zloupotrebom službenog položaja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od još 1.800,00 evra.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela Pronevera i Zloupotreba službenog položaja.

Postoji opravdana sumnja da je od 24. januara 2020. godine do 1. februara 2020. godine okrivljeni, zaposlen na mestu računopolagača i referenta za vezu, informatiku, finansijske i kancelarijske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova RS u Generalnom konzulatu RS u Dizeldorfu na ime konzularnih prihoda, od konzularnih radnika, u dva navrata primio ukupno 66.607,00 evra, ali je za navedeni period u Dnevniku prometa proknjižio samo iznos od 52.477,00 evra.

Policija
Policijafoto: Dado Đilas

Iznos od 14.130,00 evra, nije proknjižio, već ga je zadržao za sebe.

Takođe, postoji opravdana sumnja da je 21. septembra 2020. godine Igor M. zloupotrebio svoj službeni položaj i sebi pribavio 1.800,00 evra u kom iznosu je naneo štetu Republici Srbiji.

On je, kako se sumnja na ime akontacije troškova za selidbu prilikom povratka iz SR Nemačke u Republiku Srbiju sebi isplatio ukupno 2.328,00 evra i to 1.908 evra za troškove avionske karte za šest članova porodice i 420 evra za troškove pakovanja, iako se u Srbiju vratio sam, dok su mu supruga i četvoro maloletne dece ostali u SR Nemačkoj.

Naime, shodno odredbama Pravilnika o naknadi troškova službenih putovanja i selidbe u inostranstvo okrivljeni je imao pravo na naknadu jedne avionske karte u iznosu od 318 evra i 50% od troškova pakovanja, pa je na taj način protivpravno za sebe zadržao iznos od 1.800,00 evra.

Bonus video:

01:04

STIGLA PRAVDA ZA MILANA JOVANOVIĆA: Prva izjava novinara posle presude Simonoviću (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf.rs/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.